На вниманието на министър Кирил Ананиев! На Кулата-Промахон се образуват

...
На вниманието на министър Кирил Ананиев! На Кулата-Промахон се образуват
Коментари Харесай

Соня Колтуклиева към правителството: Обърнете внимание на Кулата-Промахон, там е АД!


На вниманието на министър Кирил Ананиев! На Кулата-Промахон се образуват километрични опашки, водачите на тежкотоварни коли чакат по 24 часа, с цел да преминат границата. Причината за това в този момент е, че единствено по един чиновник на Районна здравна инспекция-Благоевград, се занимава с попълването и издаването на “Предписание за слагане под карантина”. Времето за прекосяване на един камион се удължава с 20-25 минути, по тази причина опашките са по 20 километра и повече.

Говорих с водачи. Така нареченият “зелен коридор” на границата за бързо прекосяване си е чисто двуличие. Докато стигнат до кантарите, водачите се редят по цяло денонощие.

Тъй като магазините и заведенията около границата към този момент са затворени, водачите постоянно остават без храна и без вода. Няма тоалетни. Искат-неискат трансформират автомагистралата в километричен клозет. Това може да провокира друга зараза, паралелна с ковид.

Предписанието за щедро измиване на ръцете с топла вода и сапун като предварителна защита против COVID19 е безусловно невероятно за осъществяване. Санитарните гелове от дълго време са дефицитни в българските аптеки и магазини.

Преди изключителното състояние, околните на водачите и превозвачите носеха хранителни артикули до чакащите на опашката служащи с леки коли, само че в този момент напредването на персонални коли е неразрешено. По закон водачите би трябвало да почиват на всеки 8 часа, другояче са в нарушаване и биват глобявани. Как да стане това, когато те се отвисяват по опашките по 24 часа?!

Поредната драма на Кулата-Промахон основава проблеми за цялата страна! Защото оттова се придвижват значими товари: от захар и плодове до желязо. Има огромен брой дребни цехове, които съществуват с помощта на стокообмена, реализиран през тази граница. Ако спрат работа - на трудовата борса ( т.е. на прехрана на държавата) отиват десетки хора; няма, надлежно, да се заплащат осигуровки и налози от страна на работодателите. Същата мрачна картина е и с превозвачите - всеобщо напущат водачи и отиват на трудовата борса.

Както нормално, кметът на Петрич Димитър Бръчков и регионалният шеф Бисер Михайлов ни чули-ни видели. Обаждала съм им се, писала съм за опашките на Кулата-Промахон: е, не се трогват тези хора!

Обръщам се към премиера Борисов и здравния министър Ананиев с апел да вземат ограничения. Не е толкоз комплицирано да се сътвори организация, тъй че камионите да минават по-бързо.

П.П. 31 643 са записаните безработни в България от 13 март до 1 април или приблизително по 2934 души дневно са оставали без работа до през днешния ден. Това сподели общественият министър Деница Сачева по БТВ.

Важно допълнение: След като сутринта написах смс на премиера Бойко Борисов и на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, по-късно министърът ми отговори: Вече са трима. Изпращам още двама чиновници.

Соня Колтуклиева, журналистка, израснала в Петрич, покрай Кулата-Промахон



***

Ваня Реджева ит Благоевград написа във Facebook: Това е действителната обстановка за жалост на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата. Днес сутринта звънях на Гранична Полиция с цел да попитам какво може да се направи с цел да не чакат водачите толкоз доста часове с цел да преминат границата от там ме препратиха да попитам РЗИ тъй като бавенето е от тях сега към този момент четвърти ден. Служителката с която се свързах ми сподели,че и писнало да я натоварват с отрицателна сила в ушите и тялото и от такива недоволства,че водачите чакат по 1-2 дни с цел да преминат през границата и да напиша мейл. Съвсем учтиво я помолих да помислят за водачите,които гладуват и студуват не могат да поспят,защото вместо това би трябвало да се редят с цел да попълнят един лист хартия в който да посочат къде ще бъдат когато разтоварят стоката...пълно безумство е това,което се случва.

Моля институциите да координират дейностите си и да създадат организация за обикновено прекосяване на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР