На видеоконференция финансовите министри на Еврозоната от 19 държави, въвели

...
На видеоконференция финансовите министри на Еврозоната от 19 държави, въвели
Коментари Харесай

Финансовите министри от Eврозоната избират председател на Еврогрупата

На видеоконференция финансовите министри на Еврозоната от 19 страни, въвели единна валута, през днешния ден би трябвало да изберат идващия ръководител на авторитетната Еврогрупа, съобщи ДПА.

Трима претенденти от Испания, Ирландия и Люксембург дадоха заявка  за поста, заеман до момента от португалеца Мариу Сентену. Избраният претендент ще поеме отговорности на 13 юли и ще дефинира дневния ред на срещите на министрите на финансите на еврозоната, ще ги ръководи ги и ще реализира консенсус.

Мадрид уточни Надя Калвиньо, която години наред е работила в Европейската комисия. Според Франс прес точно Калвиньо, стопански министър на Испания, е посочена като любимец за поста. Със своята сдържаност 51-годишната Калвиньо извършва ролята на модератор в лявото съдружно държавно управление на Испания. В момента тя е единствената жена в Еврогрупата и в случай че бъде определена, ще стане първата жена, която я ръководи. Неотдавна тя получи скъпа поддръжка от канцлера на Германия Ангела Меркел, която съобщи, че постоянно се радва, когато дами заемат управителни политически длъжности. Някои страни обаче, особено най-либералните, решително се опълчват на кандидатурата й. Те се съмняват, че тя има нужните качества за пост, който изисква остро възприятие за компромис. 

Двама мъже показаха кандидатурите си и ще се конкурират за поста с испанката. Единият е ирландският консерватор-либерал Паскал Донъхоу, на 45 години, а другият - 62-годишният люксембургски либерал Пиер Граменя.

Донъхоу се надява да изпъкне като претендент на компромиса отвън обичайното опълчване сред северните и южните страни. Той се употребява с цялостната поддръжка на Европейската национална партия, която сплотява партиите от европейската десница. 

Пиер Граменя има опит в борбата - преди две години и половина той към този момент беше в конкуренцията за поста против португалеца Мариу Сентену. Граменя е от дребна европейска страна, която е привикнала да получава значими постове в институциите. 

Новият ръководител на Еврогрупата ще бъде определен посредством гласоподаване с нормално болшинство, което значи, че ще би трябвало да получи 10 от 19 гласа, с цел да завоюва. Възможно е да са нужни няколко гласувания. В този случай претендентът, получил минимум гласове на първия тур, нормално се отхвърля от по-нататъшно присъединяване. 

Трябва да бъдат взети поради доста параметри при тайното гласоподаване и това са политическият етикет или характерът на претендента, както и разделянето сред Север и Юг, Изток и Запад, та даже площта на страните. Близкото географско състояние също играе роля: евентуално Нидерландия и Белгия ще гласоподават за Люксембург, а Португалия ще поддържа испанската кандидатура. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР