На Велики вторник от Страстната седмица се припомня притчата на

...
На Велики вторник от Страстната седмица се припомня притчата на
Коментари Харесай

На Велики вторник добрите дела носят късмет цяла година

На Велики вторник от Страстната седмица се напомня притчата на Спасителя за 10-те девойки, като с това се подсказва, че хората би трябвало да бъдат богати на положителни дела в очакване на бъдещия съд.

На Велики вторник от Страстната седмица в църквата се чете с изключение на притчата за гениите, тази за десетте девици. В тази алегория се приказва за пет мъдри и пет неразумни девици, а се подразбира пет мъдри и пет неразумни човешки души. 

Мъдрите имали чисти светилници и заветен елей, а неразумните - единствено чисти светилници. Светилниците в тази алегория символизират телата, а маслото (елей) - милостта. 

На гръцки език " благосклонност " се произнася " елеос ". Оттук е пристигнала и думата " полиелей ", което значи " многомилостив ". На празничната утреня освещаването на църквата се усилва от запалването на свещите и елея, когато се пеят псалмите за многото милости Божии към определения народ и доста пъти се повтаря: " да бъде милостта Му безконечна, алилуя "! Страстната седмица е последната от Великденския пост, който продължава осем седмици. През тази седмица от Лазаровден всеки ден е забележителен до Възкресението Христово.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР