На вече откритата Лятна сцена пред Нов театър НДК на

...
На вече откритата Лятна сцена пред Нов театър НДК на
Коментари Харесай

Антиутопията на Оруел пред Нов театър НДК

На към този момент откритата Лятна сцена пред Нов спектакъл НДК на 21 и 22 юли са премиерните представления на „ Антиутопия 1984 от изолатора 2020 “ по световноизвестното произведение на Джордж Оруел „ 1984 “.  „ Големият брат ни следи! “ е потвърдено настояща истина и оживяването на сюжета е още едно доказателство за това. Драматизацията и реализацията са на Бойко Илиев - в изискванията на невижданата за света изолираност напролет на 2020-а. „ Пророк или конспиратор ще се окаже Оруел? Той ни предизвестява какво може да се случи, а дали ще се случи, зависи от нас. Човечеството ще успее ли да надмогне изолацията? Изолация, в която освен някой различен ни слага, а и самите ние непринудено одобряваме?! Антиутопично ли е към този момент съзнанието на хората? Спектакълът слага доста въпроси, на които би трябвало да открием сами отговорите, за себе си “, споделя Бойко Илиев.

„ Повече от 70 години след публикуването на шедьовъра – „ ненаучна фантастика “ на Джордж Оруел, се взираме в това всевиждащо око, което ни предизвестява за „ огромния брат “. На неговите „ двумисъл “ и „ новговор “ сме намерили други понятия и те са част от всекидневието ни. „ По оруелски “ през днешния ден постоянно е синоним за операция на публичното схващане. Наложило ни се е да се примирим с извода на Оруел в „ 1984 “, който гласи: „ Изборът за човечеството беше сред независимост и щастие… и за по-голямата част от човечеството щастието е по-добрият избор “.

И през днешния ден сме заобиколени с екрани – като героите на Джордж Оруел.  „ Биг брат “, „ Невежеството е мощ “, „ Войната е мир “, „ Свободата  е иго “... Познато ли ви е? Още във „ Фермата на животните “ Оруел провидя безмилостно ни настояще. Да се откажеш да си член на стадото е по-трудно, в сравнение с наподобява. Историята на героя му Уинстън Смит е все  по-стряскащо разпознаваема. За да  се откъснеш от лудостта на това стадо, е  нужна мощ и дълбочина на характера и изясненост на съзнанието. Но не е ли това единственият път, в случай че желаеме да запазим   правото да мислим, да приказваме и да действаме, без значение какво ни  диктуват от екрана “, проучва режисьорът. В ролие са Даниел Найденов, дебютантката Анна Касабова, Цветан Николов, Веселин Калановски, Яцек Янков. Сценография – Теодор Даскалов, костюми – Жанета Иванова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР