На Вацлавския площад в Прага започна демонстрация срещу правителството. Според

...
На Вацлавския площад в Прага започна демонстрация срещу правителството. Според
Коментари Харесай

Десетки хиляди на протест в Прага за излизане от НАТО и ЕС и договори за газ с Русия

На Вацлавския площад в Прага стартира проява против държавното управление. Според полицията са се събрали няколко десетки хиляди души. Организаторите упорстват за оставката на съдружния кабинет и за смяна на политическата посока на страната. Това заяви един от тях - социалдемократът Иржи Хавел. В началото на септември митингите, проведени от Комунистическатапартия и дясната Партия на свободата и директната народна власт събраха 70 000 души.

" Искаме да обърнем политическата посока на страната ни на 180 градуса. Искаме да реализираме тази смяна по ненасилствен метод ", сподели Хавел. Ладислав Врабел, вторият от уредниците, съобщи, че държавното управление би трябвало да подаде оставка, да се проведат нови избори и " пронационални специалисти " да поемат ръководството на страната. Първият представител беше Мирослав Шевчик, декан на Стопанския факултет на Икономическия университет в Прага.

The second anti-government protest in Prague this year. The protesters demand the government reverses its anti-Russian course and discontinues support for Ukraine. The first protest earlier this month drew some 70,000 people, according to the Prague police.

Събитието стартира малко след 14:00 ч. с чешкия народен химн.

Участниците развяха национални флагове и плакати против държавното управление. Те носеха лозунги като " Не на заболели по дух, разум и темперамент държавни управления " или " Отново копаем с ръце в земята ". На мястото на митинга имаше и щанд, на който комунистите събираха подписи в поддръжка на своя претендент за президент Йозеф Скала.

Организаторите се дефинират като политически необвързани жители. Те озаглавиха митинга си " Ненасилствена гражданска война " и оповестиха настояванията си по време на предходното си събитие при започване на септември. Те упорстват за подписване на контракти за доставка на газ непосредствено с Русия, за излизане от НАТО, Европейски Съюз, Организация на обединените нации и Световната здравна организация (СЗО), за доброволност на имунизациите и за " преустановяване на плануваното размиване на нацията " от украински бежанци. Други претенции включват продоволствена самостоятелност или " освобождение " на локалната промишленост от " зависимостта " от задгранични компании.

The anti-sanctions protest movement in the Czech Republic have started.

The organisation behind the protest calls for the exit of the Czech Republic from the EU and NATO, and an end to hostility towards Russia.

Според уредниците събитията на Вацлавския площад ще се излъчват онлайн на екрани в центъра на Бърно, Плзен, Либерец, Ческе Будейовице, Ухерске Храдище, Карвина, Хавиржов и Неждек. Друг уредник, опозиционната SPD, провежда проява против държавното управление в Острава.

В Бърно към 1 500 души се събраха на Зеления пазар този следобяд на антиправителствена проява, съгласно оценките на полицията и секретаря на регион Бърно-Сред Петр Штика. Участниците следиха действието на огромен екран на Вацлавския площад в Прага, където се организира главната част от събитието. Протестни акции се организираха през днешния ден и в други чешки градове, като съгласно полицията стотици хора са се събрали на централния площад на Републиката в Пилзен, към 500 в Либерец пред Дома на културата и към 100 в Оломоуц в региона пред регионалната администрация наоколо до жп гарата. Демонстрацията, наречена " Чешката република преди всичко ", е проведена от Иржи Хавел и Ладислав Врабел, които стоят и зад демонстрацията в Прага при започване на септември, в която съгласно полицията са взели участие към 70 000 души.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР