На вас може и да не ви е хрумвало да

...
На вас може и да не ви е хрумвало да
Коментари Харесай

Вечният въпрос, тормозещ физиците: Защо пространството е триизмерно?

На вас може и да не ви е хрумвало да си зададете въпроса защо пространството е триизмерно, само че това е въпрос, който от дълго време занимава философите, физиците и математиците. Сега една новa концепция по казуса, която комбинира квантова физика с математическата доктрина на възлите, може би съумява освен да предложи пояснение за магическото число 3, само че и да ни даде концепция за това, което е предизвикало колосалното уголемение и напредък на Вселената микросекунди след Големия гърмеж.

Физици са изследвали уникалността на цифрата 3 за броя на пространствените измерения и са разкрили доста обещаващ претендент за решение, който назовават “възлова инфлация”. Те употребявали добре открития конструкт от теорията на електромагнетизма, “поточните тръби” и са открили, че моделът не просто правилно разказва взаимоотношения на частици на квантово равнище, само че и намира оптималната си непоклатимост когато броя на измеренията е тъкмо еднакъв на 3.

Тогава и единствено тогава “възлите” от поточни тръби на квантово равнище са постоянни. Тръбите изясняват от кое място е пристигнала и силата за инфлацията след огромния гърмеж: от мрежата на поточните тръби, която е съществувала тогава.

Източник: Science Alert
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР