На върха съм. Това съобщение изпрати Атанас Скатов от СПОТ

...
На върха съм. Това съобщение изпрати Атанас Скатов от СПОТ
Коментари Харесай

Атанас Скатов изкачи третия най-висок връх в света - Канчендзьонга

" На върха съм ". Това известие изпрати Атанас Скатов от СПОТ устройството си в ранните часове на 15.05 (04.43 българско време).

След 15-часов преход той съумя да стъпи на вр. Канчендзьонга - третия по височина връх на планетата (8586м.) или по- скоро няколко метра под него. Кангчендзьонга е заветен за жителите на Сиким и съществува импровизирано предписание изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол.

Малко по- късно и фирмата-организатор " Peak Promotion ", потвърдиха, че съгласно телефонно позвъняване от базов лагер, всички алпинисти в експедицията общо 23-ма (21- ма задгранични и 2-ма локални от Непал, сред които и две жени) плюс шерпите, са достигнали върха.

По информация на господин Пасан от същата компания,в момента на публикуването на известието, алпинистите слизат към долните лагери. Целта е да слязат колкото се може по- ниско в зоната под 7000м.

Тази експедиция беше много сложна за Скатов, който се разболя 3 пъти по време на експедицията, само че не се отхвърли да нападна върха.

Вр. Канчендзьонга е 7- мият изкачен от Скатов връх по плана му за нанагорнище на Хималайската корона от 14 осемхилядника на планетата.

Първия връх, който съумя да доближи алпиниста е вр. Еверест (2014г) и от този момент до в този момент е добавил в сбирката си върховете Манаслу (2015); Аннапурна,Макалу (2016); Лхотце и Еверест (2017) и Чо Ойо (2018). Последният се реализира без приложимост на О2 и шерп.

През 2017г. Атанас Скатов стана и първият българин съумял за приключи плана " Севън съмитс " за нанагорнище на 7-те континентални върхове на планетата.

След къса отмора и възобновяване, в средата на месец юни, идната цел на алпиниста за този сезон ще бъдат върховете Гашербрум 1 и 2 в планинската верига Каракурум, Пакистан.

Интересно стичане на събитията е, че в денят на офанзивата излезе от щемпел и новата (пета поред) книга от поредицата " Над 8000 метра " на Атанас Скатов " Лхотце и Еверест на един мирис ".
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР