На върха на третата пандемична вълна в здравната система се

...
На върха на третата пандемична вълна в здравната система се
Коментари Харесай

Навръх вълната буксуват и безплатните лекарства, и е-рецептите

На върха на третата пандемична вълна в здравната система се отвориха няколко фронта, които в допълнение нагнетяват напрежение. Фармацевти и лекари недоволстват от дейностите на здравната каса, като разногласията надвишават градуса на досегашните проблеми сред тях. Най-общо, тези неуредици слагат под въпрос достъпа на жителите до някои от новостите, въведени сякаш за тяхно облекчение в тежката здравна злополука - безплатните медикаменти за COVID-19 и електронните предписания.

Паралелно с това тече и скандал по какъв начин да се разпределят спомагателните пари, отпуснати в системата с актуализацията на бюджета. Споровете удостоверяват подозренията, зародили още при гласуването на измененията, че те не подсигуряват по какъв начин тъкмо ще бъдат изхарчени отпуснатите средства. В хода на обществената замяна на позиции нескрито излязоха и елементи, които още повече срутват доверието в системата - да вземем за пример, че НЗОК счита да затвори за обществеността кухнята на решенията в надзорния съвет и да престане да разгласява стенограми от неговите съвещания.

 

Личните лекари към момента не изписват безвъзмездни медикаменти

 

В резултат на рецензии, в това число и от омбудсмана, на 22 октомври надзорният съвет на НЗОК одобри решение, с което позволи на общопрактикуващите лекари да изписват безвъзмездни медикаменти за COVID-19. Включването на тези медикаменти в позитивния лекарствен лист бе приветствано като гражданска война в нашата здравноосигурителна система, защото за пръв път касата заплаща медикаменти за домашно лекуване на остри болести (досега поемаше единствено медикаменти за домашно лекуване на хронични заболявания). До 22 октомври тези медикаменти можеха да се изписват единствено от Коронавирус зоните, а те са прекомерно малко. Затова бе дадена опция да го вършат и персоналните лекари.

След като Министерство на здравеопазването тържествено заяви за смяната, националното съдружие на общопрактикуващите лекари го опроверга. " Моля, не се струпвайте пред кабинетите на персоналните си лекари. Те нямат опция да Ви предпишат безвъзмездна терапия! ", приканиха от организацията. Според нея изписването на безвъзмездни медикаменти може да влезе в действие едвам след диалози сред БЛС и Народно събрание на НЗОК, след изчистване на всички елементи и противоречиви моменти към тази опция.

" Много от Коронавирус зоните нямат програмен продукт за изписване на безвъзмездни медикаменти и се постанова персоналният доктор да изписва медикаменти, подредени от различен. Нещо, с което от БЛС не сме съгласни. Личните лекари не са секретарки, пътят на пациента е единствено един, по тази причина няма да го вършат ", разяснява и ръководителят на съюза Иван Маджаров пред. Съсловната организация упорства прегледът и изписването на медикаменти да стават на едно място.

Версията на НЗОК е, че няма никакви механически спънки персоналните лекари да изписват медикаментите и всичко е въпрос на предпочитание. " Досега персоналните лекари по какъв начин изписваха безвъзмездни медикаменти без обзор? Оправданието, че не желаем да правим нещо, е постоянно добре пристигнало за някой. Всичко е електронно допустимо ", разяснява шефът на касата Петко Салчев пред.

 

Фармацевтите остават без контракт от понеделник?

Безплатни медикаменти не могат да изписват и фармацевтите. В петък от тяхната съсловна организация оповестиха, че още не са подписали анекс за удължение на контракта си с касата, а актуалният контракт изтича в неделя. Този проблем визира даването на медикаменти по Коронавирус предписания, както и заплащането на първа линия и стигна чак до президента тази седмица.

Фармацевтите упорстват да бъдат равнопоставени на останалите експерти на първа линия. Искат заплащането за всяка рецепта да се удвои от 2 на 4 лева, а за Коронавирус рецептите да се заплащат по 10 лева Те настояват, че на този стадий също не могат да дават безвъзмездни медикаменти за COVID-19, тъй като нямат анекс. " Идват потвърдено позитивни пациенти и желаят медикаменти за Коронавирус. Няма по какъв начин да ги дадем. И тези заболели обикалят пет и повече аптеки, разнасяйки болестта ", описаха фармацевти пред.

В последния работен ден - петък, Българският фармацевтичен съюз е имал среща с членове на надзорния съвет на НЗОК, на която се е очаквало завършване на поетите задължения в писмен тип. Решението обаче е било отсрочено от касата. " Подчертаваме, че и все още фармацевтите извършват електронни наставления на пациенти с COVID-19 без съответно заплащане за поетия професионален риск ", означиха от тяхната организация. " Недоумяваме за какво би трябвало да се стигне до този сериозен финален миг за взимане на решение, в разгара на следващата вълна, вместо в точния момент да се обезпечи непоклатимост в системата ", разясниха оттова.

От фармацевтичния съюз упорстват и за корекции, които да оправят проблемите с електронните предписания. Те се оплакват от непрекъснати сривове в системата, както и неточности, поради които от време на време " падат " предписания за медикаменти на цена от 26 000 лева

 

Развръзката - най-рано във вторник

Развръзка по всички тези въпроси се чака най-рано във вторник, когато ще има съвещание на надзорния съвет на НЗОК. За тогава е планувана и среща на касата с Българския лекарски съюз, на която би трябвало да се разисква третият огромен проблем в системата - по какъв начин да се разпределят парите, които бяха налети в допълнение с актуализацията на бюджета. По този въпрос БЛС сезира прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова ревизия за незаконосъобразни дейности от страна на управлението на НЗОК, което съгласно съюза не извършва заложеното в закона.

 

Искрено и персонално

Разправиите сред съсловните организации и НЗОК освен стигнаха до съд, президент и прокуратура, само че слязоха и на напълно персонално равнище. Редица реплики разкриха, че в системата всички нерви са оголени. " Има проблем и той е, че мълча и не споделям всичко сега. Разпределението и преговорният развой не стават в една стая на чаша уиски и ръководителят на НЗОК не е просто реализатор на диалог ", изясни проф. Салчев пред Би Ти Ви. На настойчивите въпроси кой взема решение на чаша уиски, шефът на касата единствено сподели: " Аз не пия ".

На собствен ред лекарският съюз упрекна управлението на касата в задкулисие и даже разкри, че има решение да спрат да се разгласяват стенограми от съвещанията на надзорния съвет. " Лекарският съюз в никакъв случай не е желал решенията да се вземат на чаша уиски ", разяснява доктор Маджаров пред. " Има отвращение за естествен разговор ", означи и зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов в изявление за.

От липса на разговор се оплакват и фармацевтите. " По силата на Закона за здравното обезпечаване Управителният съвет на БФС и Надзорният съвет на НЗОК са равнопоставени договорни сътрудници. Въпреки това, Надзорният съвет на НЗОК очевидно не придава това качество на съсловната ни организация, като след четири поредни писма от наша страна не изпращаше отговор и безмълвно отхвърляше среща ", акцентират оттова в новината за заведения правосъден иск за дискриминация.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР