На въпрос за перспективата Ливан да бъде въвлечен във войната

...
На въпрос за перспективата Ливан да бъде въвлечен във войната
Коментари Харесай

Ливански политик-ветеран: Войната Израел-Хамас ще се разпространи

На въпрос за вероятността Ливан да бъде замесен във войната на Израел с Хамас, Уалид Джумблат, някогашен началник на Прогресивната социалистическа партия (PSP), водач на друзите и един от най-емблематичните политически ветерани в страната, дава отговор с песимистична нотка, написа " Политико ".

" Не мисля, че можем да избягаме ", сподели тъжно 74-годишният мъж, до момента в който прогонва бързото си четиригодишно куче, Туеги, надалеч от разнообразните ядки на маса, отрупана с книги, в това число том за Томас Ман, който няма време да дочете. " Опитвам се да го прочета, само че не преставам да вървя до телефона, с цел да съм в крайник с новините ", добави той.

Не е чудно, че телефонът на Джумблат продължава да звъни. Като водач на 300 000-то друзско малцинство в страната и някогашен пълководец в гражданската война от 1975-1990 година, всеки, който е някой в Ливан, се допитва до него като до пророк за това по какъв начин страната може да избегне поглъщането в нов спор. В последна сметка той е човек, който знае по какъв начин едно малцинство може да оцелее и даже да просперира, когато е заобиколено от съперници.

Този път обаче той се притеснява, че възможностите са против Ливан.

Страната се следи от близко като евентуален втори фронт във войната на Израел против Хамас, на фона на мощни страхове, че Хизбула, мощна ливанска шиитска милиция, подкрепяна от Иран, ще стартира тотално нахлуване против Израел от север.

В широкообхватно изявление за " Политико " в дома си в квартал Мсайтбех в Бейрут, Джумблат осъди неналичието на световно водачество от висок диаметър и трансферира виновността за последната рецесия на Вашингтон за пренебрегването на палестинските желания за държавност и сподели на Съединени американски щати да дръпне назад самолетоносачите, за които се счита, че са подготвени да нанесат удари против цели в Ливан.

Според него това е рецесия, която единствено Израел, Съединени американски щати и Иран имат силата да разрешат.

Подкрепяйки мрачната си прогноза, Джумблат сподели, че той и най-големият му наследник Теймур се приготвят в планината Шуф, прародината на ливанските друзи, на 40 километра от Бейрут, с цел да одобряват бежанци. Той акцентира, че това леговище ще бъде отворено за всички - без значение дали са шиити, сунити или християни - в случай че би трябвало да избягат от борби при положение, че страната се върне към война.

Досега, след нападението на Хамас против Израел на 7 октомври, конфликтите сред Хизбула и Израел бяха лимитирани до удари по военни цели, оставайки в границите на това, което ливанските политици разказват като " разпоредбите на играта ", открити импровизирано с цел да се понижат неверните калкулации от Израел и Хизбула през годините, откогато водиха 34-дневна война през 2006 година

" Палестинците са изоставени "

Говорейки тъкмо когато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън приключи седемчасовото си посещаване в Израел, Джумблат изглеждаше смутен и обезпокоен. Той беше отчаян от забележките на американския водач в Тел Авив, които единствено усложниха, сподели той, дезертирането на Америка от ролята ѝ на почтен брокер.

Той дефинира американската електорална политика като частично отговорна, само че също по този начин

се оплака от отсъствието на водачи от ранга на някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Джеймс Бейкър, някогашния френски президент Жак Ширак и някогашния немски канцлер Ангела Меркел,

като сподели, че интернационалната общественост не се ангажира с заплахите от това, което може да се случи в Ливан.

" Няма никой - ние сме сами ", сподели той, признавайки, че ливанците са сведени до странични наблюдаващи в злополука, която може да ги погълне, като арабите са отхвърлени като терористи, а не като сътрудници в договарянията.

" Току-що бях с премиера, а оня ден бях с (председателя на ливанския парламент) Набих Бери. Опитваме се, само че какво можем да създадем? Ако имате някой, с който можем да приказваме, американци или французи или някой на Запад, кажете ми. Те просто виждат терористи на всички места. Те считат, че това е терористичен проблем, до момента в който е палестински проблем.

Палестинците са изоставени от интернационалната общественост ", сподели той.

Попитан какво би споделил, в случай че американците му се обадят за съвет, той избухна с бързи три незабавни отговора. " Трябва да има преустановяване на огъня, определяне на филантропични коридори - забравете за 20-те камиона с помощи (крайно недостатъчно) - по-късно освобождение на цивилни пандизчии. "

" Тогава се обърнете към по-голямата картина ", добави той. И под по-голямата картина той имаше поради разочарованата държавност на палестинците, която той акцентира като " първопричината " за районната детонация.

Основното му недоволство беше, че Вашингтон не вижда по какъв начин случилото се в Газа или с палестинците е повлияло на целия район в по-широк проект.

Той упрекна американците, че считат, че двете могат да бъдат разграничени. " Но те не могат да бъдат разграничени ", сподели той.

Без необятно политическо решение обстановката е безнадеждна. " Опитът да се унищожи Хамас няма да докара до средата. "

" Вие не избирате ориста си "

Джумблат постоянно е трябвало да гледа концентрирано върху по-голямата картина, с цел да оцелее персонално и да отбрани друзите, фракция, учредена в Кайро през 11 век, която смесва шиизъм, християнски гностицизъм и гръцка философия.

Той го направи - демонстрирайки удивително хладнокръвие за млад мъж - когато седна против Хафез ал-Асад през 1977 година, малко откакто сирийският автократ умъртви татко му Камал Джумблат. Той се заигра с измислицата, че засадата на път в планината Шуф е дело на Израел, а не на индивида против него. Година по-рано вуйна му, сестрата на татко му, е убита. Черно-бели фотоси на родителите му са изложени на видно място в дома му.

Джумблат изчака да уреди тези сметки - подкрепяйки бунтовниците в Сирия, когато те се надигнаха, с цел да се опитат да смъкват сина на Асад, Башар.

Насилието и борбата са проникнали в живота му. Като 10-годишен той е очевидец на американските морски пехотинци, които кацат в Бейрут през 1958 година, изпратени от президента Дуайт Айзенхауер, с цел да овладеят възходящото напрежение по искане на президента на Ливан Камил Шамун, християнин.

Като малко момче той е похитен и съвсем екзекутиран от маронитски християнски милиции. През 1982 година оцелява след гърмеж на кола бомба покрай къщата си в Бейрут.

Джумблат е наследил родовия дом в Шуф, построен постепенно в продължение на два века върху основите, оставени от кръстоносците и попада под светлината на прожекторите като водач на друзите, началник на Прогресивната социалистическа партия, учредена основно от татко му. Дългогодишен покровител на палестинците, той се

сбогува със своя другар, водач на Организацията за избавление на Палестина Ясер Арафат, когато той и неговите бойци бяха изселени от Ливан през 1982 година, стреляйки с AK-47 за привет.

Той в никакъв случай не се е стремял към толкоз високопоставени функции и в никакъв случай не е желал да бъде правоприемник на феодална и политическа династия, предпочитайки живота си на публицист и карайки мотоциклет, наслаждавайки се на нощния живот на Бейрут. " Човек не избира ориста си в живота ".

През десетилетията той е бил съществена фигура в центъра на главозамайващо комплицираната сектантска политика на Ливан, маневрирайки сред всички, съгласно променливите условия - и постоянно подложен на критика за това, само че нямайки различен избор да се ориентира в разнообразни конфигурации на ливански секти и групи и външни сили за отбрана на друзите.

Решение с две страни

Сега фокусът му е толкоз върху Ливан, колкото и върху друзите. Той твърди, че Съединени американски щати единствено нагнетяват напрежението в района, като изпращат самолетоносачи в региона, като не виждат по-голямата картина и като не съумяват да се оправят с установяването на самостоятелна страна Палестина дружно с Израел, чиито контури бяха контрактувани 16 години по-рано на конференцията в Анаполис. " Всичко, което направиха от този момент, е да приказват и приказват, и приказват, и разрешават повече израелски селища на Западния бряг ", стачкува той.

" Смазването на Хамас няма да реши казуса. Трябва да се върнем към главния проблем, към решението с две страни.

Трябва да видите по-голямата картина, а американците не го вършат и те ескалират всичко със своята изразителност и с пренасяне на самолетоносачи тук. Защо би трябвало да докарате два огромни самолетоносача в региона? С мирна цел ли е? За запазване на мира ли е, или какво? "

Той няма огромна вяра, че бедствието ще бъде избегнато от срещата на върха на районните водачи, в това число от Турция и Катар, планувана от египетския водач Абдел Фатах Ел-Сиси за събота. " Те не са играчи ", сподели той. " Те нямат никакво въздействие. Тримата играчи са Израел, Иран и Америка. "

" Американците биха могли да лимитират Израел, в случай че решат да го създадат,

само че единственият път, когато американците подредиха на израелците да се изтеглят, беше през 1956 година, когато израелците нахлуха дружно с французите и британците ", продължи той.

Джумблат има вяра, че Израел има всички планове да нахлуе в Газа и по-късно да анексира северната ѝ половина. " Група луди хора в Израел ще го създадат,

тъй като проектът е да вземат половината Газа ", сподели той.

А в случай че Израел нахлуе? - " Е тогава Хизбула и Иран ще решат какво да вършат. "

 

 
 

 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР