На утрешното заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт

...
На утрешното заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт
Коментари Харесай

Решиха за скока на пенсиите от 1 юли

" На утрешното съвещание на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) ще предложа актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 %, както е признато от Народното събрание. Това е мое право и ще се възползвам от него, без да е належащо някой да ме поучава ", се споделя в позиция на служебния министър на труда и обществената политика Ивайло Иванов в отговор на обществени изказвания, че се подготвя по-ниско нарастване на пенсиите.

Осъвременяването на пенсиите с 11 % е планувано в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година, гласуван от Народното събрание, и е обезпечено с нужните средства. " В този смисъл е озадачаващо да се експлоатира за други цели нормативно аргументиран метод за повишение на приходите на пенсионерите ", съобщи министър Иванов в позиция, публикувана от МТСП.

Според Кодекса за обществено обезпечаване пенсиите се усилват по така наречен " швейцарско предписание ", само че окончателното решение е на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Това основава законодателна опция пенсиите да бъдат осъвременени и с друг %, макар че изчисленията на специалистите на Национален осигурителен институт, които имат обвързване да изчислят настоящите параметри – инфлация и повишаване на междинен застрахователен приход, демонстрират 10 %.

" Всеки член на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт има право да предложи с какъв брой да бъдат увеличени пенсиите и на съвещанието на следващия ден аз ще се възползвам от това право. Абсолютно същата обстановка се получи преди 1 юли 2021 година, когато изчислението на параметрите бе по-ниско от заложеното в бюджета и по предложение на тогавашния длъжностен обществен министър Надзорът на Национален осигурителен институт одобри решение в полза на пенсионерите. Съвършено уверено това ще предложа и аз ", безапелационен е министър Иванов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР