На утрешното заседание на МС ще бъде разгледан Националния план

...
На утрешното заседание на МС ще бъде разгледан Националния план
Коментари Харесай

Петков: Ще постигнем повишаване на цената на труда

На утрешното съвещание на Министерски съвет ще бъде прегледан Националния проект за деяние по заетостта. За 73 млн. от държавния бюджет се плануват програмни ограничения, които да допринесат за повишението качеството на работната мощ, тъй като се обрисува недостиг. Това разяснява пред Българска национална телевизия общественият министър Бисер Петков.

Според него посредством осъществяване на националния проект ще се реализира повишение цената на труда - с 6,6% да нарасне компенсацията на едно заето лице през 2018 г .”Беше основана една работна група, която да създаде идея за погашение на пенсии и за регламентиране на втория дирек. Постигнахме единодушие пенсионните сдружения да могат да оферират на своите клиенти опция за избор сред няколко пенсионни продукта. Основният артикул би трябвало да бъде пожизнена пенсия”, акцентира Петков.

Ниска безработица и даже апетит за квалифицирана работна ръка. Синдикати и работодатели плануват 10-12% растеж на заплатите. Бизнесът обаче е неудовлетворен от повишението на минималната работна заплата.

Във връзка с Българското европредседателство той съобщи, че в София са планувани провеждането на 23 събития, които към този момент започнаха. Има няколко конференции на високо равнище, в които ще се слагат значими за Европейски Съюз въпроси като: бъдещето на труда, обществената стопанска система... Като председателстващ Съвета на министрите в региона на труда и обществените въпроси има значими 14 досиета, по които се чака България да реализира прогрес, изясни министърът.

Той посочи, че при започване на идната седмица в Екологичен потенциал стартира междуинституционалния диалог по Директивата за командированите служащи. Предстои доста работа във връзка с промените в Директивата за координацията на системите за обществена сигурност. Също и новата Директива, която е за реализиране на по-добър баланс сред персоналния и професионалния живот на родителите.

Основният приоритет в нашата област е използването на европейския дирек за обществени права, който беше признат през ноември, сподели още министърът. Ето за какво в петък е поканил обществените сътрудници, с цел да обсъдят какви ограничения ще се набележат за използването на този дирек.

„ В сърцевината на европейската политика е кохезионната политика и по тази причина позицията на България е ясно изразена при започване на председателството е, че тази политика би трябвало да продължи”, сподели Петков.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР