На уникалния концерт в Пиза участва и тенорът Андреа БочелиШвейцарският

...
На уникалния концерт в Пиза участва и тенорът Андреа БочелиШвейцарският
Коментари Харесай

Робот дирижира симфоничен оркестър

На неповторимия концерт в Пиза взе участие и тенорът Андреа Бочели

Швейцарският робот YuMi дирижира сполучливо филхармонията на Театър Верди в Пиза

Двурък робот на швейцарската компания AAB извърши сполучливо ролята на диригент на филхармоничен оркестър. YuMi дебютира на музикалната сцена на 12 септември, по време на интернационалния фестивал за роботи в Театър Верди, Пиза.

Движенията на ръцете на робота са били програмирани преди концерта, като за модел е употребен диригентът на филхармонията – Лука Андреа Коломбини. След това придвижванията на робота са поправени в допълнение, с цел да подхождат на живото осъществяване на оркестъра в Театър Верди.

Музикантите от оркестъра признават, че им е било належащо известно време, с цел да привикнат към такта на робота-диригенг и вярно да разпознават придвижванията му. Пред аудитория оркестърът извърши програмата „ Духът на вярата: от Страдивариус до робот ”, като в една от композициите взе участие в ролята на тенор Андреа Бочели.

Според разработчиците от AAB, фактът, че роботът се оправя с сходна задача посредством авансово отиграни придвижвания, не прави YuMi пълностоен диригент. Ако по една или друга причина оркестърът загуби движение, роботът не би могъл да импровизира и да върне музикантите към стремежи темп.

Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР