На ученията в Европа войските на НАТО се сблъскват с

...
На ученията в Европа войските на НАТО се сблъскват с
Коментари Харесай

Bloomberg: Европейската митница е новия опасен противник на НАТО

На ученията в Европа войските на НАТО се сблъскват с мощен „ съперник ” – митницата, написа Bloomberg. Както отбелязва организацията, разнородни бюрократични спънки сковават предвижването на военнослужещите от Алианса и провокират единствено смях в Кремъл. Очевидно при положение на война сходни бюрократични спънки ще бъдат изтрити, обаче по време на подготовката за бойни дейности тяхното въздействие би трябвало да се ограничи оптимално, смята организацията.

Неотдавна страните от НАТО под управлението на Съединени американски щати организираха в Източна Европа ученията Operation Saber Guardian, в които взеха у частие 25 хил военнослужещи. По време на маневрите силите на НАТО непрекъснато се натъквали на „ легнали полицаи” в дословен и метафоричен смисъл на думата, отбелязва изданието. Например командващият Сухопътните сили на Съединени американски щати военачалник Бен Ходжис е подложен на митнически надзор в румънска авиобаза, а в Унгария му е проверяван паспортът.

Преди войските да стартират предислокация за учението им трябвали 15 дни за приемане на разнообразни позволения. На някоих места им се наложило да регистрират разпоредбите за напредване в лятно време и допустимото ниво на шума.

Именно по тази причина Ходжис призовал за основаване на „ военна Шенгенска зона”, което би разрешило на войските да се движат без никакви трудности в осведомителен режим. На НАТО, по думите на генерала, му би трябвало „ нещо, което ще разреши на военните конвои да се движат из Европа по този начин бързо, както го вършат мигрантите”.

„ Никой не желае война, само че планирането на обезпечен отговор е неотменима част от политиката за въздържане. Едва ли в Кремъл ще почувстват опасност, в случай че силите на НАТО ги стопират митничари” – с подигравка обобщава Bloomberg.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР