На учения е кръстен химичен елемент с атомен номер 101

...
На учения е кръстен химичен елемент с атомен номер 101
Коментари Харесай

Отбелязваме 190 години от рождението на бащата на периодичната таблица - Дмитрий Менделеев

На учения е кръстен химичен детайл с атомен номер 101 в периодическата система - Менделевий
Днес означаваме 190 години от рождението на бащата на периодическата таблица - Дмитрий Менделеев.

Дмитрий Менделеев е роден на 8 февруари 1834 година в Сибир и е най-малкото от 17 деца в своето семейство. Неговият татко е бил професор по политика и философия. През 1855 година Менделеев приключва със златен орден катедрата по естествени науки на Факултета по физика и математика, и е назначен за старши преподавател по естествени науки в мъжката гимназия на Симферопол. През 1856 година пази магистърска степен в Петербургския университет, а през 1857 година е назначен за доцент в Императорския университет в Санкт Петербург в катедрата по химия. През 1864 година Менделеев става професор по химия в Технологическия институт.

Най-голямото изобретение на Менделеев е периодическият закон за химичните детайли, въз основа на който той основава периодическата система на детайлите. През 1869 г. Менделеев формулира периодическия закон, който гласи, че свойствата на химичните детайли, на техните елементарни субстанции и химични съединения са в периодическа взаимозависимост от техните атомни маси.

По-късно физикът Хенри Мозли прави нова дефиниция на периодическия закон - свойствата на химичните детайли, на техните елементарни субстанции и химични съединения са в периодическа взаимозависимост от броя протони в ядрата на атомите им.

Дмитрий Менделеев има и други значими научни достижения.

Той открива сериозната температура на кипене на течностите през 1860 г.; основава химичната доктрина на водните разтвори, съгласно която при разтваряне на обещано вещество във вода се прави химично взаимоотношение.

Конструира и пикнометър - уред за установяване на плътността на течностите. Извежда уравнението за идеалния газ, включващо зависимостта сред положението на газа и температурата, през днешния ден известно като уравнение на Клапейрон-Менделеев.

Изследва явлението изоморфизъм, което разкрива връзката сред формата на кристалите и химичния състав на съединенията.

През 1887 г. извършва полет на конструиран от самия него аеростат с двигател; работи в региона на приложната химия в селското стопанство и предизвиква потреблението на минерални торове.

На учения е кръстен химичен детайл с атомен номер 101 в периодическата система - Менделевий.

Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО) афишира Дмитрий Менделеев за най-известния академик на всички времена, означават от ХТМУ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР