На учениците в много страни по целия свят бе казано

...
На учениците в много страни по целия свят бе казано
Коментари Харесай

Как учат в условията на пандемия децата по света

 На учениците в доста страни по целия свят бе казано да си останат у дома, до момента в който държавните управления им се борят с пандемията от ковид. За някои това може да наподобява просто като продължение на ваканцията, а за други залогът е квалификацията и проектите им за бъдещето - или което е по-лошо, идващото им хранене, съобщи Българска телеграфна агенция.

ДИГИТАЛНИ КЛАСНИ СТАИ

София Болдрини е 13-годишна ученичка в последна година на прогимназията в италианския град Генуа. В нейния случай е било нужно време, до момента в който се посочи графикът на образованието й в домашни условия. Училищата са затворени от 24 февруари. През първите три седмици въобще не е имало онлайн занятия, а учителите единствено определяли отдалечено какво да се прави за домашно. После преподавателите по италиански и математика почнали да качват видеоуроци в YouTube. От една седмица София и съучениците й към този момент употребяват програмен продукт за цифрова класна стая по този начин, че уроците да могат да бъдат преподавани съответно.

" Днес ни изпратиха седмичната стратегия: имаме часове всеки ден от 9 до 12 ч на обед с 45-минутни модули ", споделя София. Тя и съучениците й леко изостават с материала, " само че това важи и за всички останали, тъй че никой не е чак толкоз угрижен ", споделя тя. По география, да вземем за пример, те ще пропуснат няколко страни, с цел да ускорят нещата.

САМОПОДГОТОВКА

Да ставаш, когато си поискаш, да си почиваш, когато си поискаш - за младежите, които могат да учат без помощта на родителите си, по-дългата липса на образователни занятия може да има и някои позитивни страни. За 18-годишния възпитаник Арвид Слезацек, готвещ се за матура в град Гросрьорсдорф, Източна Германия, обстановката е ненапълно удобна, тъй като му оказва помощ да придобие опит, който да му бъде потребен в бъдеще.

" Да се готвиш по материала независимо, до някаква степен е потребно за ученето, тъй като в последна сметка по този начин се прави по принцип ", споделя той. Наесен той ще стартира стратегия за интегрирано образование за придобиване на подготовка в немската железопътна компания " Дойче бан ".

" В този смисъл това може да се преглежда и като подготовка за бъдещото следване ", сподели Слезацек, разказвайки за сегашната си обстановка. " Но и това си има своите ограничавания, тъй като най-добре се схваща материалът, когато учителят ти го изясни ", прибавя момчето.

ИЗПИТИ ПОД ЗАПЛАХА

Миналата седмица министрите на образованието в 16-те федерални провинции на Германия дадоха обещание на учениците като Арвид, че матурите ще се състоят по проект, наблягайки, че " учениците няма да бъдат ощетени от сегашните изключителни условия ".

Гимназистите в други страни може и да нямат този шанс. В Италия, където учебните заведения е малко евентуално да отворят още веднъж преди лятната почивка, министърът на образованието Лучия Адзолина обмисля изключителна заповед. Тя ще планува в края на образователната година да няма поправителни изпити, а матурите да бъдат направени доста по-лесни - без писмени изпити и просто с по-дълъг вербален, твърди вестник " Република ".

Заради рецесията Египет анулира матурите за 3 и 9 клас, а просветителните управляващи обявиха, че държавните зрелостни изпити за учениците в гимназиален курс ще покриват единствено преподадения материал доникъде на март.

В Сърбия не е ясно дали матури въобще ще има - или историята просто ще се повтори. През март 1999 година всички образователни занятия бяха прекратени, когато НАТО стартира да бомбардира Сърбия поради Косово. Тогава образователната година беше изгубена поради войната - най-после всички минаха с оценките от предходната.

ГЛАДУВАНЕ

Може би по-належащ е въпросът за тези над 368 милиона деца, които поради рецесията пропущат храненията в учебно заведение. Данните са на Световната стратегия на Организация на обединените нации по прехраната, която обезпечава учебно хранене в 50 от общо 191 страни, които затвориха учебните заведения си, с цел да забавят разпространяването на ковид, демонстрира лична цифрова карта на организацията.

" Тази карта дава нагледна визия какъв брой ужасно този вирус се отразява на живота на милиони възпитаници и фамилиите им по цялото земно кълбо ", споделя Кармен Бурбано, шеф на Програмата за учебно хранене към Световната организация по прехраната.

Ню Йорк, градът с най-голямата система на обществени учебни заведения в Съединени американски щати (близо 1900 учебни заведения с над милион ученици), предприе ограничения, с цел да може децата в уязвимо състояние да бъдат нахранени.

Департаментът по образованието в града към момента дава по три безвъзмездни хранения на ден предвид на това, че доста възпитаници зависят от тях - към 750 000 живеят под прага на бедността, а почти 114 000 живеят в приюти или жилища, неотговарящи на естествените стандарти за живот. Пратените по домовете си възпитаници вземат своите порциони от обособени в града стотици места, където те се раздават.

ТЕХНИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ

Ню Йорк дава за краткотрайно прилагане на учениците и 300 000 айпада с връзка с интернет, а доста учебни заведения раздават преносими компютри и таблети, с цел да създадат по този начин, че никое дете да не остане без достъп до отдалечено образование.

Има опасения, че пропуски съществуват, и то освен в Ню Йорк. В Индия поради 21-дневната карантина са затворени към 1,5 милиона учебни заведения. Докато децата от по-заможните учебни заведения се включват в образование онлайн, децата с по-беден генезис в голямото си болшинство не могат, тъй като нямат бърз интернет или въобще нямат достъп до компютър или даже до смарт телефон. Дори и съществуването на електричество не постоянно е обезпечено.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР