На тях и семействата им ще се отказват визи, обяви

...
На тях и семействата им ще се отказват визи, обяви
Коментари Харесай

САЩ пращат в София съветник, който да следи за корумпирани високопоставени лица

На тях и фамилиите им ще се отхвърлят визи, разгласи дипломат Херо Мустафа. След срещата Борисов - Тръмп връзките ни минават на ново равнище, заключи тя визитата на премиера

Взаимоотношенията сред Съединени американски щати и България се намират на ново равнище на напредък и взаимни дейности, чието начало беше поставено с историческата среща сред президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и премиера Бойко Борисов.

Това съобщи посланичката на Съединени американски щати в България Херо Мустафа на обществена лекция в Атлантическия клуб, чиято тематика беше “Американско-българските връзки: Следващите 30 години ”. Тя стартира лекцията си на добър български език, а по-късно мина на британски.

Посланик Мустафа открои като значим резултат от срещата Борисов - Тръмп установяването на рамка за стратегическо партньорство в 3 области на съвместен интерес: съдействие в региона на сигурността и защитата, в региона на стопанската система, търговията и енергетиката и подсилване на демокрацията и върховенството на закона.

“Не се случва постоянно да подписваме такива документи и фактът, че го направихме с България, е знак за значимостта, която отдаваме, и капацитета, който виждаме в тези връзки ”, сподели дипломатката.

Американски компании са вложили над 2,5 милиарда $ в българската стопанска система под формата на ноу-хау и капитал, акцентира тя. И добави: “САЩ са измежду първите 6 страни, инвестиращи в България. Двустранната ни търговия понастоящем възлиза на над 1,2 милиарда $, като продължава да нараства. ”

Президентът Тръмп и министър председателят Борисов са разискали взаимната цел България да се трансформира в същински газов разпределителен център и главен източник на енергийна сигурност в района, акцентира тя.

“За разлика от плана “Турски поток ”, който се стреми да трансформира България в изцяло директна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за полутечен газ дават обещание да създадат от България същински енергиен център и районно средище за търговия с природен газ ”, сподели Херо Мустафа. Тя заяви, че

Вашингтон е подготвен да

глоби корумпирани

български публични

лица и техните

фамилии,

с цел да помогне на България да ускори своята народна власт и свободна пазарна стопанска система. За тази цел у нас скоро ще дойде нов консултант в посолството от Департамента по правораздаване, а Съединени американски щати са подготвени да ползват по-твърди ограничения в тази тенденция, разгласи тя. И даде образец, че американските управляващи могат да постановат възбрана за издаване на US виза на непознати държавни чиновници и членовете на тяхното семейство, които са свързани с корупция.

По отношение на защитата посланичката сподели, че държавното управление на Съединени американски щати е вложило повече от 350 млн. $ под формата на разнообразни типове помощ за подсилване на сигурността, подпомагайки образованието и въоръжаването на българската войска през последните 30 година

Херо Мустафа разкри, че България и Съединени американски щати ще стартират разговор за създаване на 10-годишна пътна карта, с която да продължи двустранното отбранително съдействие, за

да се противодейства

на морските, кибер-

и хибридните закани

в Черноморския район. 5G мрежите на България би трябвало да са построени с подобаващ надзор за сигурност, добави дипломатката.

Развиването на мощна народна власт изисква да бъде защитавана и свободата на медиите и да се почитат гласовете на малцинството, посочи още посланичката пред атлантиците. “Само когато всички гласове се чуват и жителите имат доверие в държавното управление си и институциите си, България ще може да разгърне цялостния си капацитет. Съединени американски щати ще продължат да поддържат българското гражданско общество, да развиват едно свободно и транспарантно медийно пространство и ще акцентират какъв брой е значимо да бъдат защитавани човешките права ”, сподели Херо Мустафа. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР