На Цветница в столичния храм “Света Неделя” службата се провежда

...
На Цветница в столичния храм “Света Неделя” службата се провежда
Коментари Харесай

В “Света Неделя” се причестяват с обща лъжичка

На Цветница в столичния храм “Света Неделя” службата се организира вътре. Миряните, колкото и малко да са те и въпреки че всички носят защитни маски, се причестяват с обща сребърна лъжичка.



Както за днешния празник, по този начин и за Великден църквите у нас остават отворени, само че управляващите горещо предлагат на вярващите да останат у дома и да насочат своите молебствия пред иконите.

В различен Божий дом, намиращ се в центъра на София, старинният митрополитски храм “Свети Николай Мирликийски чудотворец” полицейска лента стопира миряните да влязат вътре.

Точно в 9.30 часа в катедралата „ Александър Невски” Негово светейшество българският патриарх Неофит оглави светата молитвена литургия в наличието на малко миряни. В службата бяха особено добавени молитвени прошения поради епидемията от ковид.

Службата се излъчи директно в ефира на националната телевизия, с цел да доближи до домовете на огромен брой хора. Тази година в храма ги няма и обичайните върбови клончета и цветя.

Всичко мина под засилени ограничения за сигурност. На входа всеки получи дезинфектант за ръце, а хора без маски не се допускаха. Иконите и пространството към храма пък бяха авансово дезинфектирани.

„ Не единствено би трябвало да си храним корема, само че и душата. Супермаркетите са цялостни, а храмът – празен. Взела съм решение да дойда, тъй като мисля, че е безопасно”, показа Мира Бъчварова, която бе измежду дребното, пристигнали да възпламени свещ в храма.

Според нея ограниченията за сигурност са задоволителни, а хората са дисциплинирани и употребяват нужните защитни средства.

„ Нека храним душата си с Бога, който е в нас. Всеки може да възпламени свещ у дома, това е напълно персонално решение. Аз мисля, че би трябвало да съм през днешния ден в храма и съм го направила, самостоятелен от ситуацията”, сподели тя и добави: „ Българите са доста виновни и съблюдават рестриктивните мерки. Даже съм учудена. Всичко е по този начин, както го желаят от Народното събрание. Много сме послушни и не работим”.

По-рано от Столичната лекарска гилдия приканиха хора да не вървят на черква и да не излизат на безцелни разходки из града. “В тези две седмици се взема решение бъдещето на поколението и на държавата”, обявиха шефовете на няколко водещи столични лечебни заведения на брифинг в Министерски съвет в неделя заран.

*Снимки: БГНЕС
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР