На Цветница София и зоните около църквите останаха почти пусти

...
На Цветница София и зоните около църквите останаха почти пусти
Коментари Харесай

Уикенд новини: България отново бърза към еврото, още няколко икономически мерки за засегнати групи

На Цветница София и зоните към църквите останаха съвсем пусти

© Юлия Лазарова Сравнително спокоен като за корона обстановка беше слънчевият уикенд в България, а и по света. Нямаше всеобщи събирания за Цветница и католическия Великден, а от събота и в страната носенето на маски стана наложително.

Най-позитивната вест за България пристигна в петък, когато министър председателят Бойко Борисов разгласи, че страната още веднъж е на пистата към еврото и се надява до края на април да е в чакалнята на еврозоната ЕRM II. В идните седмици остава ПИБ да донабере капитал. Борисов изрази убеденост, че " освен ще бъдем признати, само че ще ни разрешат и суапови заплащания по-късно и ще се закачим за главния тръбопровод на Европейски Съюз ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Идната седмица се чака някаква изясненост за общата политика на евросъюза за последователно облекчение на карантинните ограничения.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Държавата ще поеме и 40% от минималната заплата на работещи за най-малко месец след рецесията

Новата мярка беше оповестена от обществения министър Деница Сачева в неделя. Тя ще е със средства от европейската стратегия " Човешки запаси " и с изключение на част от заплатата ще се поемат и съответните осигуровки . Дотук за схемата от бюджета 60/40 са кандидатствали над 2000 компании за към 30 хиляди чиновници. От понеделник стартират съвещания по смяната в постановлението , с цел да се нанесат корекции, най-много в частта за вдишване на осигуровките и в периодите.

Заемите за самонаети и за работещи в затворени бизнеси ще са налични до 2 седмици

Безлихвените заеми ще са до 4500 лева (три месеца по 1500 лева.) и ще са с гратисен интервал сред 6 и 24 месеца , заяви общественият министър Деница Сачева. Очаква се мярката да е подготвена до две седмици. Потребителските заеми ще се отпускат от банките при даване на трудов контракт от чиновниците, ще са за най-много 5 година , а за задачата страната към този момент задели 200 млн. лева през ББР.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Великден в обществена изолираност


" Европейският съюз е изправен сега пред епохална смяна, от която зависи освен личното му бъдеще, само че и това на целия свят ", съобщи папа Франциск в обръщението си " Към града и света " (Urbbi et Orbi) във връзка католическия Великден. " Не е време за разделяне ", сподели още папата от пустата катедрала " Св. Петър "

[Reuters]
ОЩЕ ОТ КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

Броят на доказаните случаи на ковид в страната към този момент е 675 при 661 в събота към 17 ч. За последното денонощие той се е нараснал с 14, или едвам с 2.12%. Общо 230 от болните са настанени в лечебни заведения, от тях 36 са в тежко положение. Жертвите на вируса са 29.

Нетно с 60 хиляди души са се нараснали безработните от началото на корона рецесията. От средата на март в бюрата са се записали 72 хиляди, само че 12 хиляди са намерили претовареност през интервала. В последните дни темпът на нови безработни се забавя до под 4 хиляди дневно, разгласи общественият министър. Вероятно безработицата ще се усили с 2 процентни пункта към края на годината.

Родители, които са в неплатен отпуск, ще получат еднократна помощ от 375 лева За задачата те би трябвало да употребяват най-малко 20 работни дни неплатен отпуск, да не получават други обществени помощи, да са изчерпали платената си отпуска, а месечният приход на един родител би трябвало да е 610 лева По мярката са планувани 20 млн. лв. за към 55 хиляди души.

В няколко града е почнала акция по тестване за ковид на 449 медицински служащи , главно в София.

Здравният министър затвори със заповед пазарите , откакто в слънчевите дни там имаше огромни скупчвания на хора. Все отново от понеделник до сряда пазарите ще работят, с цел да се продаде стоката. А министър председателят разпореди останалата продукция да се изкупи от страната и да се раздаде на обществено слаби. Кметът на София Йорданка Фандъкова разгласи, че ще предложи на търговците на общинските пазари да не заплащат наем, до момента в който не работят, а първите три месеца откакто отворят, да дължат единствено половината от сумата.

Общо 11 страни са удостоверили, че ще признават изтекли от 13 март до 31 октомври 2020 година български персонални документи : Австрия, Англия, Гърция, Ирландия, Катар, Норвегия, Словакия, Турция, Франция, Хърватия и Чехия. Други 7 страни признават със специфични условия изтекли български персонални документи: Словения, Португалия, Черна гора, Босна и Херцеговина, както и Иран, Индонезия и Нигерия.

И Пожарна охрана СВЕТА

Броят на инфектираните с ковид по света доближи над 1.783 млн. души , а броят на умрелите надмина 109 хиляди души, демонстрират данните на университета Johns Hopkins. Пандемията се е популяризирала в най-малко 185 страни. Първи случаи на ковид бяха регистрирани в Йемен.

Междувременно жертвите в Съединени американски щати към този момент са над 20 хиляди И надминаха тези в Италия - 19.4 хиляди Американският президент Доналд Тръмп разгласи бедствено състояние във всичките 50 щата на страната, което се случва за първи път в историята й, след включването в листата и на Уайоминг. Обявяването на подобен режим дава опция да се отпуска федерално финансиране на щатските и локалните управляващи. Опит за позитивен прочит на обстановката направи губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо. Той съобщи, че има някакво стабилизиране на броя, само че при ужасяващи равнища. Според него положителната вест е, че кривата продължава да се изправя и броят на приетите в болница е достигнал своя връх, като скоростта на хоспитализацията понижава.

Испания регистрира нов внезапен спад на умрелите от вируса. В Германия пък броят на оздравелите стана по-голям от болните сега. А английският министър председател Борис Джонсън е изписан от лондонската болница и ще продължи да се възвръща от болестта с ковид в резиденцията Чекърс в провинцията. Италия остава с най-високия % смъртност - 12.8%, следвана от Англия - 12.4% и Белгия - 11.9%.

В Русия броят на инфектираните доближи 15 770, като лечебните заведения на Москва работят на лимита на опциите си. В събота и от Кремъл оповестиха, че " голям напор " от пациенти с ковид стартира да слага в стресова обстановка лечебните заведения в Москва. Хора с пневмония или със признаци на ковид са отправяни към клиники в Подмосковието, където тук-там са се оформили опашки от коли за спешна помощ, чакащи часове наред да бъдат позволени, с цел да оставят пациентите.

КАКВО СЛЕДИМ

Протест на фармацевти

Магистър-фармацевтите ще дезинфекцират аптеките и ще стачкуват с жълти жилетки два пъти денем пред аптеките в поддръжка на ръководителя на съсловната им организация проф. Асена Стоименова. В петък тя беше упрекната от прокуратурата, че е всяла безпокойствие за предстоящ дефицит на лекарства. През уикенда фармацевтите облепиха аптеките си съм стикери " Аз съм фармацевт! Аз съм Асена! Аз не се опасявам " и проведоха подписка в нейна поддръжка и в отбрана на свободата на словото, в която се включиха хиляди хора в обществените мрежи.

Колко се е свила китайската стопанска система през първото тримесечие

Китай ще разгласи в четвъртък данните за брутния си вътрешен артикул през първото тримесечие. Предвижданията са поради рецесията с ковид стопанската система да се е свила с 10% на тримесечна база и с 6% на годишна. Ще бъдат оповестени данни за индустриалната продукция и продажбите на дребно през март.

Предстои разхлабване на някои карантинни ограничения след католическия Великден

Малки магазини, които не оферират артикули от първа нужда, ще могат да проработят още веднъж в Австрия и Чехия от идната седмица. Училищата и детските градини в Дания ще отворят на 15 април. Германия пък към този момент е изготвила лист с ограничения, които ще разрешат последователно връщане към естествения живот след 19 април, в това число наложително носене на маски на публични места и ограничавания за събиранията на хора.

#STAYATHOME

Уебинар " Киберсигурност при работа от у дома "

Дигиталното работно място е новата действителност за доста организации, а нуждата от използване на сигурни принадлежности за съдействие и киберзащита се трансформира в приоритет за бизнеса. Следващият уебинар на " Капитал " ще помогне на вас и вашата организация да прилагате практики за сигурност онлайн.

В него ще вземат участие: Илиян Стоянов, шеф " Управление на риска ", PwC Николай Димчев, началник отдел " Продажби ", S.S.A.R.M. Любомир Русанов, шеф, " СуперХостинг.БГ " 16 април, 11 ч. Уебинарът е безвъзмезден. Необходима е предварителна регистрация тук.

Изкуство

Как да се насладим на изкуството, новите изложения и произведения по време на изключително състояние, в което галериите са затворени? Има способи и някои пространства бързо го откриха. Научете повече тук.

Кинофестивал

Казаното нагоре важи и за киното. Фестивалът за писмено кино Master of Art минава в онлайн формат. Какво и по какъв начин можете да гледате ще научите тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР