На церемонията по откриването освен официалните лица от България, бяха

...
На церемонията по откриването освен официалните лица от България, бяха
Коментари Харесай

Връзката на "Турски поток" с българската мрежа вече е готова

На церемонията по откриването с изключение на формалните лица от България, бяха още зам.-енергийните министри на Унгария и Саудистка Арабия, както и посланика на Русия Анатолий Макаров.

Първите 11 км от продължението на газопровода " Турски поток " през България - от турската граница до компресорна станция " Странджа " бяха публично открити през днешния ден. Те не са част от огромния контракт със саудитската Arkad, а осъществяването им бе предоставено още в края на 2018-а на воден от " Главболгарстрой " консорциум. Стойността на контракта е 47.9 млн. лева, обезпечени от " Булгартрансгаз ".

Отделно от този 11-километров сектор, с друга процедура бе предоставено на " Главболгарстрой " и построяването на газоизмервателна станция " Странджа ", в която ще се мерят постъпващите количества природен газ от " Турски поток ". Инвестицията на " Булгартрансгаз " в нея бе 27.7 млн. лв..

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Инвестирали сме над 75 млн. лева в тези планове през последните месеци. Остава турските сътрудници да създадат така наречен златна спойка, която да свърже самия " Турски поток " от тяхната територия с нашата мрежа ", изясни шефът на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов. Капацитетът на този сектор ще разреши в България да постъпват над 17 милиарда куб. м. газ на година.
Новата газоизмервателна станция " Странджа " е единствената такава в България.

Фотограф: Надежда Чипева
Въпрос на периоди

Интересно е, че тези 11 км. са приключени близо година след подписването на контракта с " Главболгарстрой ". В същото време договорът с Arkad планува за 250 дни (около 8 месеца) да бъдат построени 308 км от сръбската граница до Полски Сеновац. Останалите 166 км. от трасето на газопровода, който министър председателят Бойко Борисов упорства да се назовава " Балкански поток ", ще бъдат построени на по-късен стадий, защото за начало ще се употребяват част от съществуващите в този момент газопроводи сред Провадия и Полски Сеновац.

Общата стойност на контракта с Arkad е 1.1 милиарда евро или 2.15 милиарда лв.. Отделно обаче ще има и към 470 млн. лева лихви, защото саудитците сами ще обезпечат финансирането, след което " Булгартрансгаз " ще го възвръща в продължение на 10 години. Освен този разход за така наречен Балкански поток се строят и две компресорни станции - " Расово " и " Нова Провадия ". Договорът за тях е на стойност 350 млн. лева и също е подписан с " Главболгарстрой ".

Какво демонстрират сметките

Така общите разноски за газопровода от турската до сръбската граница стават над 3 милиарда лв.. Очакваните доходи от директни такси за 20-годишния интервал на контракта с " Газпром " пък са 6.81 милиарда лева, само че от тях би трябвало да се извадят 2.63 милиарда лева експлоатационни разноски (131.4 млн. лева на година). Което значи, че чистият резултат от плана би бил към 1.18 милиарда лева, които обаче ще се генерират след първите 15 години, през които не е ясно какво ще се слуи с финансовото положение на " Булгартрансгаз ". За да завоюва тази сума обаче страната непринудено се отхвърли от 1.4 милиарда лева обезпечени доходи от директни такси по настоящия контракт с " Газпром " за транспорт на газ по Трансбалканския газопровод.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР