На церемония вчера лидерът в дигиталната трансформация и производител на

...
На церемония вчера лидерът в дигиталната трансформация и производител на
Коментари Харесай

Какво представлява най-умната фабрика в Пловдив

На гала през вчерашния ден водачът в цифровата промяна и производител на битови и индустриални прекъсвачи Schneider Electric подписа съглашение за съдействие с Българската организация за вложения. " Schneider Electric се стреми да бъде водач във всички сфери, в които работи, и главният ни фокус постоянно е бил върху технологиите ", сподели районният управител на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово Радослав Кошков. " Надяваме се образецът на нашето сполучливо развиване тук да убеди още вложители да заложат на България. "

На церемонията от компанията показаха и технологиите, употребявани в индустриалната мощ, която в края на предишния месец беше сертифицирана като Smart Factory и като демонстрационен център в границите на Schneider. Това е вторият подобен в Европа (след този във Франция) и значи, че в Пловдив ще се показват достиженията на компанията в цифровизираното произвеждане вид Индустрия 4.0.

Сред нововъведенията са напълно автоматизирани индустриални машини, в това число и цяла инфраструктурна система за самостоятелно " влакче " робот, пренасящо цялостните с продукция палети в завода (вложението единствено в машината е било 80 хиляди евро). Освен тях, от компанията обрисуваха изминатия през годините път до достигането до тези самопризнания и бъдещите си цели.

Дългогодишната промяна

Schneider Electric стартират да трансформират завода си край Пловдив още преди осем, без постигането на статут на Smart Factory да е измежду авансово заложените цели. Началните стъпки на компанията са ориентирани към мониторинг на процесите и разноските, а първите усъвършенствани разноски са за осветлението в индустриалната мощ. А анализът демонстрира, че усъвършенствания могат да се реализиран в учудващи за мениджмънта на компанията посоки.

" Направихме калкулации да забележим къде евентуално се губи въздух и се оказа, че при налягането на компресорите, което е от към 7 бара, загубите на въздух при нас са към 35% ", сподели Кошков. " При множеството предприятия е към 50%. Ние работим да го понижим и в този момент към този момент при нас загубите са от към 20%. "

При цена от 2 стотинки на кубически метър въздух и вследствие на инвестиция в нови револвери за въздух, компанията през днешния ден съумява да реализира спестявания от 50 хиляди евро годишно. Те отключват опцията за имплементиране на усъвършенствания и в други сфери от активността на Schneider Electric. " Когато се направиха вложенията там, се икономисаха средства за вложения в други неща. Затова първата стъпка с мониторинга е доста значима. Тя демонстрира къде се харчи и къде може да се спести, а откакто се направи това остават свободен капитал за вложения. "

Няколко стъпки на развиване

След мониторинга и ръководството на осветлението и въздуха, от компанията усъвършенстват и другите си енергоемки решения, в това число на отоплението, газта и водата. Благодарение на това, те се трансформират в първия участник на локалния пазар, който е сертифициран по ISO 50001. " Това ни въодушеви и започнахме още повече да влагаме в тази тенденция, като от възстановяване на разноските минахме към възстановяване на продуктивността и автоматизация на производството, тъй като към този момент доста добре знаехме какъв брой ни е разходът и какъв брой би трябвало да влагаме ", сподели мениджърът по автоматизация и енергийни разноски в Schneider Electric Калоян Георгиев.

Но системата за мониторинг, която въпреки всичко изисква човешка интерпретация на данните и взимане на решение, с времето бива развита до полуавтоматизирана облачна платформа, която събира данните, съпоставя ги с други устройства и показва отчет с оферти за оптимизации. Напълно автоматизираният вид, който е имплементиран в завода, разрешава системата, основавайки се на към този момент събраните данни, да ръководи цели системи, да вземем за пример осветлението и отоплението.

Инвестиции с логичност

Целта на компанията е когато влага в избран бранш да реализира възвръщаемост на средствата в границите на до година и половина. Затова колосът към момента не е вложил средства в решения, които може би наподобяват разумни за компания като Schneider Electric.

" Ще дам образец - питаха ни за какво нямаме слънчеви панели ", споделя Кошков. " Защото структурата е доста характерна, а самите скелета, на които се инсталират, са по-скъпи и от слънчевите панели. Така средствата, които ще спестим от тях, ще се отразява в границите на идващите четири-пет години, което за нас не е добре. "

Следващите стъпки

Въпреки че Schneider Electric непрекъснато имплементира нови технологии и системи, в идната половин година компанията си е сложила за цел да усили потенциала на продукцията си, най-много в частта със междинните стъпки от индустриалния развой. Тя ще го реализира посредством вложение в сложни машини, а задачата е от една или две те да станат до шест към средата на 2020 година

Освен това ще бъдат въведени някои нови системи, в това число платформата, създадена от самата компания, за ръководство на някои вътрешни процеси. Целта е като демонстрационен цех Schneider Electric да показват пред контрагентите си личните си разработки.

Повече от производител

Натрупаното през годините ноу-хау в автоматизиране и роботизиране на процесите дава опция Schneider Electric да съветва клиентите си по какъв начин също могат да усъвършенстват интервенциите си. Освен на личния си опит, компанията може да разчита на световната си мрежа и на сполучливата история с повече от 500 клиента на световно ниво, множеството от които са водачи в съответната си промишленост.

" Започваме с консултантски метод, оказваме помощ от самото начало като реализатор на клиента, имаме и сервизно звено, което може да спомага ", сподели Георгиев. " Това ни отличава - че сме по отношение на клиента от край до край и имаме експертизата. Създаваме общественост, която споделя информация и концепцията е да сме все по-полезни на потребителите ни. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР