На церемония в Париж суперзвездата на Барселона Лионел Меси стана

...
На церемония в Париж суперзвездата на Барселона Лионел Меси стана
Коментари Харесай

За шести път: Леонел Меси триумфира с рекордна “Златна топка”

На гала в Париж суперзвездата на „ Барселона ” Лионел Меси стана притежател на “Златната топка ” за шести път в кариерата си. В анкетата на „ Франс футбол ” аржентинецът изпревари Върджил ван Дайк от „ Ливърпул ” и Кристиано Роналдо от „ Ювентус ”. На четвърта и пета позиция се подредиха играчите на „ Ливърпул ” Садио Мане и Мохамед Салах.
Голямата звезда на Ювентус остана трети и не почете церемонията. Португалецът бе на път да остане отвън първата тройка за първи път от 2010 година насам.

Аржентинецът Меси наследява Лука Модрич, който предходната година постави завършек на 10-годишната надмощие на Роналдо и Меси за скъпия приз. За последно “Златната топка” бе извоювана от друг футболист през 2007 година, когато за номер 1 бе разгласен бразилецът Кака, заяви БГНЕС.

Тази година Ван Дайк с „ Ливърпул” завоюва Шампионската лига, отстранявайки от шампионата Барселона на Лео Меси. Отборът на Върджил ван Дайк обаче не съумя да победи в шампионата си, до момента в който каталунците и „ Ювентус” станаха първенци в страните си. При всички случаи, интригата за “Златната топка” към този момент не се свежда до опълчване на Роналдо и Меси, а двамата имат почтени съперници.

Ако “Златната топка” бе станала владеене на Ван Дайк, той щеше да стане първият бранител от 2006 година, който печели наградата. Последният защитник, който завоюва премията, бе италианецът Фабио Канаваро. Меси получи “Златната топка” и през сезоните 2009, 2010, 2011, 2012 и 2015.

За номер 1 при дамите бе определена американката Меган Рапиноу, която бе с съществена заслуга за извоюваната от Съединени американски щати купа на Световното състезание това лято. Трофеят за най-хубав млад футболист стана владеене на Матейс Де Лихт, а наградата “Лев Яшин” за най-хубав вратар – на Алисон Бекер от „ Ливърпул”.

Наградата “Златна топка” се връчва от 1956 година и първият неин притежател е англичанинът Стенли Матюс. Призът дълги години бе връчван единствено на европейски футболисти и по тази причина без него останаха митове като Марадона и Пеле.

Правилата обаче се трансформираха през 1995 година, когато победител стана либериецът Джордж Уеа, който наследи на трона Христо Стоичков. Бившият български национал участва на церемонията във френската столица, поздрави Меси и беседва другарски с него.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР