На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен

...
На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен
Коментари Харесай

Радев връчи на посланика на Израел орден „Мадарски конник“

На гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 президентът Румен Радев удостои с медал „ Мадарски конник “ първа степен посланика на Израел в България Ирит Лилиан. Отличието се връчва за заслугите на дипломата за развиването и укрепването на българо-израелските връзки.

Радев открои приноса на Ирит Лилиан за задълбочаване на двустранните контакти в областта на стопанската система и вложенията, образованието, науката, културния продан и туризма. По думите на Румен Радев съдействието в региона на образованието и науката дават опция България да употребява по-пълноценно сполучливия модел, открит от Израел в тези сфери.

Президентът оцени високо приноса на Ирит Лилиан и на Израел за приемането на България за пълновръстен член на Международния алианс за възпоменание на холокоста. Спасяването на българските евреи през Втората международна война, чиято 75-годишнина беше маркирана взаимно, е израз на здрава и мощна морална връзка сред България и Израел освен в областта на междучовешките връзки, само че и на междудържавно равнище. По думите на президента този невиждан акт на хуманизъм и мъдрост и общите полезности, които изповядват българският и израелският народ, са хубавичко основа, върху която се отстоява общата идея за хуманизъм и напъните в битката с ксенофобията, езика на омразата, расизма и антисемитизма.

Посланик Лилиан благодари за оказаната чест и уточни, че оценката е още един израз на специфичните връзки сред двете страни. Тя уточни, че Израел и България гледат напред и работят за построяването на по-добър свят за бъдещите генерации, обменяйки познания в битката с тероризма, киберпредизвикателствата, световната и районна сигурност, както и в нововъведенията, софтуерната креативност, образованието и за постигането на стопански и обществен прогрес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР