На церемония с участието на премиера Катрин Якобсдотир правителството на

...
На церемония с участието на премиера Катрин Якобсдотир правителството на
Коментари Харесай

Правителството на Исландия почете първата смърт на ледник в страната

На гала с присъединяване на премиера Катрин Якобсдотир държавното управление на Исландия публично разгласи през вчерашния ден първата "смърт " на хладилник в страната, предадоха ДПА и Ройтерс.

Ледникът Окйокюл (съкратено Ок), обитавал 700 години на върха на вулканична планина, е изгубил още през 2014 година статута си на хладилник поради стопяване и изтъняване. На церемонията в наличието на някогашния президент на Ирландия Мери

Робинсън исландският геолог Оддур Сигурдсон откри паметна плоча, отбелязваща изгубването на първия от стотиците ледници в островната страна. Като обръщение към бъдещето на плочата бе изписано: "През идващите 200 години всички огромни ледници се чака да последват същия път. Този паметник е удостоверение, че ние знаем какво се случва и какво би трябвало да се направи.

Сигурдсон, която е обвързван с университета "Райс " в Хюстън, от години следи положението на Окйокюл, североизточно от столицата Рейкявик. Според сателитни фотоси на Земната обсерватория на НАСА през 1986 година ледникът Ок е представлявал плътно бяло леке, само че на фотография от 1 август т.г. от него са останали единствено дребни фрагменти бял лед.

По определение ледникът би трябвало да бъде с дебелина 40-50 метра и да се движи от личната си тежест. Ледът на Ок е единствено 15 м. пълен.

Ройтерс цитира професор Миник Розинг от Копенхагенския университет, съгласно който "няма никакво подозрение, че климатът в Арктика се трансформира доста и скоростно ". Климатичните промени ще бъдат основна тематика на идната тази седмица среща в Исландия на министър председателите на страните от Северния съвет с присъединяване на канцлера на Германия Ангела Меркел. Северният (Нордическият) съвет обгръща Дания, Норвегия, Швеция, Финландия и самоуправляващи се територии като Гренландия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР