На целия континент повечето европейци понастоящем се доверяват на лидерите

...
На целия континент повечето европейци понастоящем се доверяват на лидерите
Коментари Харесай

Никой европейски лидер не е застрахован след загубата на доверие заради коронавируса

На целия континент множеството европейци понастоящем се доверяват на водачите си по принцип и по-специално за това по какъв начин са се справили с пандемията от новия ковид , малко по-малко, в сравнение с когато стартира рецесията, само че на никое място публичното доверие не е спаднало толкоз бързо, колкото във Англия, написа английският вестник The Guardian в своя публикация, предоставена от организация Фокус.
Дори водачите, за които най-успешно управляваха рецесията с COVID-19, като канцлерът на Германия Ангела Меркел и датския министър-председател Мете Фредериксен, претърпяха леки спадове в утвърждението.
Други, като френския президент Еманюел Макрон, следиха по-значителни, евентуално тревожни спадове, само че в следствие се възвърнаха. В съпоставяне с Англия, никое друго европейско държавно управление в границите на пандемията, съгласно данни на YouGov, не е следило намаляване на публичното доверие с 30 пункта.
Когато коронавирусната рецесия набра скорост в Европа преди три месеца, рейтингите за персонално утвърждение на водачите на континента, в това число Борис Джонсън, се повишиха под общия резултат във времена на рецесия, познати на политолозите като „ събиране под знамето “.
Докато огромна част от континентална Европа изтърпя строги ограничавания от средата на март нататък, изследването на YouGov, което следи % на хората, които считат, че тяхното държавно управление се оправя с рецесията „ доста добре “ или „ ненапълно добре “, сподели паралелни равнища на публично задоволство.
В Дания цифрата доближи най-много в средата на април от 88%. В Германия то беше 72%, във Англия 72% и във Франция, където гласоподавателите са всекидневно по-критични към държавните управления си от останалата част на континента - 54%. Оттогава, когато държавните управления започнаха комплицирания развой на последователно облекчение на рестриктивните мерки, гласоподавателите станаха по-скептични.
Германия , която наред със относително умерено шестседмично прекъсване на системата откри система за следене и тестване, която беше доста ефикасна за прекъсване на епидемията, е записала малко под 185 000 случая и по-малко от 9 000 смъртни случая, което подхожда на 104 души на един милион.
С докторат по квантова химия, спокойната изясненост на Меркел оказа помощ да резервира удовлетвореността от отговора на държавното управление си до 70% тази седмица, единствено на две точки от своя връх. Личното утвърждение на канцлера през нейния четвърти и финален мандат е скочило до съвсем 80%, а ХДС също се е показал добре в допитванията, изкачвайки се от 28% при започване на рецесията до 39%, съгласно изследване на Politico.
Фредериксен излезе еднообразно мощно от рецесията в Дания. Премиерът работи бързо, затваряйки границите на скандинавската страна още на 13 март и няколко дни по-късно затвори всички детски градини, учебни заведения и университети и забрани събирането на повече от 10 души.
Общественото задоволство от държавното управление на Фредериксен се е намалило единствено с три пункта и остава на 85%, до момента в който поддръжката за нейната Социалдемократическа партия се повишиха от 27% на 35% - най-високият дял от 2006 година насам.
Във Франция, една от най-тежко засегнатите страни в Европа, Макрон и неговото държавно управление - бяха обект на тежки рецензии заради ранен дефицит на маски и дълго закъснение при започване на необятното тестване.
Но откакто публичната задоволеност от отговора на държавното управление спадна до 36% през втората половина на март, тя се повишава устойчиво назад до 42%, до момента в който персоналният му рейтинг е 44%, относително висок от френския президент стандарти.
В Италия , втората най-силно наранена страна в Европа с 557 смъртни случая на милион, удовлетвореността от ръководството на рецесията се е намалила с 12 пункта от средата на март, само че остава 66%.
Подкрепата за обединението, ръководена от някогашния професор по право Джузепе Конте, обаче, наподобява не е доста по-слаба от рецесията: за лявоцентристката Демократическа партия тя остава на 21%, а придвижването „ 5 звезди “ - на 15%.
В Испания , която регистрира най-високата смъртност на глава от популацията в Европа от 580 на милион, оценката за метода, по който ръководеното от социалистите реагира на ковид, в действителност се е повишило от средата на март от 42% на 46%.
Подкрепата на гласоподавателите за социалистическата партия на премиера Педро Санчес остава постоянна в анкетите на 27%.
Само във Англия, където смъртността от над 50 хиляди се равнява на 600 на един милион, а Джонсън се мъчи да овладее следствията от противоречивото пътешестване на Доминик Къмингс, утвърждението се срина от 72% в средата на март до 41% тази седмица.
Подкрепата за Консервативната партия, която се усилваше непрестанно от предишното лято и доближи 52% в края на март, в този момент също спадна до 44%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР