На Троицкия площад в Санкт Петербург се събраха няколко десетки

...
На Троицкия площад в Санкт Петербург се събраха няколко десетки
Коментари Харесай

В Санкт Петербург почетоха паметта на убитата журналистка Анна Политковская

На Троицкия площад в Санкт Петербург се събраха няколко десетки жители, с цел да почетат паметта на журналистката Анна Политковская, която беше убита на 7 октомври преди 13 години пред дома си. Поръчителят на закононарушението към момента не е назван. Застъпниците на свободата на словото означават обстоятелството, че неуместната за властта журналистка е убита на рождения ден на съветския президент Владимир Путин.

Организаторът на събитието - депутатът от Законодателното заседание на Петербург Борис Вишневски, подсети, че персони като Политковская, публицистиката бързо се изражда в агитация. На страницата си във Facebook той написа заглавие " Преди 13 години беше убита наблюдателката на " Новая газета " Анна Политковская ", последвано от празен лист и умозаключение: " Ето какво прави следствието, с цел да откри поръчителя ".

По време на възпоменателната акция прозвучаха апели да бъдат предпазени публицистите, против които в този момент се водят каузи поради изразени от тях позиции, които са неуместни за управляващите.

Участниците загатнаха името на псковската журналистка Светлана Прокопиева, упрекната в оправдаване на тероризма поради опит за разбор на аргументите за осъществяването на терористични актове от младежи.

Във възпоменанието се включиха доста младежи, за които Анна Политковская е образец и ентусиазъм.

Представителката на ингушката общественост в Петербург Хава Хазбиева подсети какъв брой доста обичат Анна Политковская в Чечня и в Ингушетия. Тя описа за преследванията против ингушите през днешния ден болести недоволството им против установяването на нова граница с Чечня и прикани да не бъдат забравяни хората, пратени в пандиза преди половин година поради позицията им.

На мястото на акцията бяха сложени портрети на Анна Политковская, запалени свещи и цветя.

На вчерашния ден отдаващите респект към Политковская подсетиха и за други убити критици на Путин: опозиционния политик Борис Немцов, предприемача и политик Борис Березовски, някогашния подполковник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Александър Литвиненко. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР