На тристранната среща за газовия транзит с Европейската комисия и

...
На тристранната среща за газовия транзит с Европейската комисия и
Коментари Харесай

Русия иска да поднови директните газови доставки за Украйна

На тристранната среща за газовия пренос с Европейската комисия и Украйна, Русия е предложила да възобнови директните доставки на газ, които не се реализират от ноември 2015 година Това съобщи пред публицисти съветският министър на енергетиката Александър Новак, представен от ТАСС.
" Обсъдихме, предложихме на нашите сътрудници вносът, който сега Украйна от европейците, да бъде доставян непосредствено от нас и това фактически може да бъде и дейно, и преференциално за европейските сътрудници от позиция на обезпечаването на натоварването на газотранспортната система и размерите на преноса ", съобщи той. По думите на Новак украинската страна ще прегледа това предложение.
" Не обсъдихме съответни размери, защото сметнахме за належащо в началото да реализираме единодушие по отношение на правната рамка. Що се отнася до съответни размери, това е предмет на търговски договаряния. Те ще зависят от размера на доставките на газ непосредствено за украинските консуматори ", сподели Новак.
Министърът добави, че при положение на използване на европейското законодателство, запазването на потенциали в Украйна ще се извърши в сходство с това законодателство въз основа на заявки, които организациите, в това число " Газпром ", ще подадат.
Руският министър оцени тристранните съвещания като градивни. " Разговорът бе доста градивен. Чухме от украинските ни сътрудници заинтригуваност да продължат работата след януари 2020 година Те ни показаха нормативната база, която ще бъде приложена от 1 януари 2020 година ", добави Новак.
Според него Русия по време на срещата очерта нуждата от " разрешаване на (съдебните разногласия с Украйна за газа) в границите на изцяло съглашение ". " Това е доста значим миг за обезпечаване на стопански целесъобразни доставки на газ през украинската газотранспортна система ", сподели министърът.
" Нашата позиция е, че в случай че европейското законодателство в действителност бъде приложено на украински през януари 2020 година, тогава сме подготвени да работим в сходство с европейското законодателство. Това значи, че сме подготвени да резервираме потенциал от 1 януари 2020 година ", сподели той.
Новак също добави, че съветската страна по време на срещата е показала рисковете, които вижда " във връзка с приемането на съответните закони ". " Предложихме на сътрудниците си, в случай че това не бъде направено (до януари 2020 г.), ще можем да удължим съществуващия контракт или да сключим в допълнение съглашение, до момента в който не бъде подготвена цялата регулаторна рамка и законодателството на Украйна ", приключи той.
Какви бяха терзанията на Киев преди договарянията, прочетете в този материал.
Европейска комисия, Русия и Украйна се договориха да продължат консултациите за газта след един месец. " Ще се срещнем в тристранен формат след месец. Сигурен съм, че ще бъдем в контакт в течение на месеца ", сподели Новак. Според украинския му сътрудник Алексей Оржел срещата може да се състои на 20 октомври.
Заместник-председателят на Европейска комисия за енергийния съюз Марош Шефчович също удостовери, че са планувани съвещания.
От 2009 година сред " Газпром " и " Нафтогаз " са в действие два контракта - за доставките на газ за Украйна и за преноса му през страната към Европа. И двата изтичат в края на 2019 година От 2012 година " Нафтогаз " престава да избира напълно контрактувания размер, а от ноември 2015 година Киев въобще не е закупувал съветски газ, заменяйки го с реверсивен газ от Европа.
" Газпром " от своя страна не изпомпа контрактувания размер газ през Украйна. През 2014 година фирмите започнаха правосъдни разногласия по двата контракта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР