На трима селекционирани режисьори ще бъде предоставена възможност да разработят

...
На трима селекционирани режисьори ще бъде предоставена възможност да разработят
Коментари Харесай

Провеждат Националния конкурс за млад режисьор „Слави Шкаров“ Русе в нов формат

На трима селекционирани режисьори ще бъде предоставена опция да разработят ателиета с артисти от трупата на Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “ Русе

Националният конкурс за млад сценичен режисьор „ Слави Шкаров “ се завръща тази година в нов формат. Настоящото издание на състезанието кани млади режисьори на възраст до 35 години да аплайват с концепции за предстоящ театър върху тематиката за „ Другите “, оповестява.

На трима селекционирани режисьори ще бъде предоставена опция да разработят ателиета с артисти от трупата на Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “ Русе в продължение на шест дни. По време на работата, режисьорите ще бъдат взаимно с драматург, който ще ги подкрепя в ролята на артистичен сътрудник, наблюдаващ креативния развой. В края на ателиетата всеки от режисьорите ще показа своята „ работа в развой “ в фрагмент до 30 минути. Жури ще дефинира спечелилия в състезанието, който ще получи опция да доразвие сподели и да го трансформира в театър в Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “ през сезон 2023 / 2024 година.

„ Нашата задача е да подкрепим млади режисьори в намирането на техния достоверен естетически език и да насърчим разговора сред разнообразни подходи и форми в актуалния български спектакъл.

Нашите цели са: да предоставим опция за създаване на театър от създаването на концепцията до реализацията му на сцената на огромен професионален театър; да дадем видимост и глас на млади театрали; да подпомогнем построяването на критически взор към един комплициран екзистенциален и политически проблем; да създадем среда за продан и търсене “, споделят уредниците.

Предложенията за присъединяване в Националния конкурс могат да се основават върху непознати или авторски текстове, пиеси или прозаичност, както и да се показват като концепции за авторски спектакли. Изискването е претендентите за присъединяване в състезанието да изпратят до 15.04.2023 година концепциите си за предстоящ театър в границите на две общоприети страници, дружно с портфолио и CV на или на адрес Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “, Площад „ Свобода “ 4, 7000 Русе.

Тримата селекционирани режисьори ще бъдат оповестени на 10.05.2023 година.

Конкурсът ще се организира от 13-ти до 18-ти юни в Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “ Русе.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР