На третия ден от Коледа – 27 декември, Православната църква

...
На третия ден от Коледа – 27 декември, Православната църква
Коментари Харесай

Честваме Св. Стефан! Черпят Стефан, Венцислав, Стоян, Стефана

На третия ден от Коледа – 27 декември, Православната черква уважава паметта на Свети Стефан - първия християнски страдалец и първи чиновник (архидякон) в устройващата се Йерусалимска община-църква. Денят на Свети Стефан се празнува постоянно на третия ден след Рождество Христово и е последният празник в годината, за който хората споделят, че " затваря кръга ".

От времето на деятел Павел насам всички назовават Свети Стефан първи страдалец, тъй като е една от първите жертви на християнската религия. След Възнесението на Христос били определени седмина души дякони /служители/, които да се грижат за домакинските работи на християнското общество, като пръв сред тях е Стефан.

Обезпокоени от повишаването на броя на християните, членовете на съвета на юдейските старейшини влизат в спор със Свети Стефан, само че не устояват на " духовната му мощ и мъдрост ". Затова възбуждат народа против архидякона, като го упрекват, че ругатни Бога и Мойсеевия закон.
Реклама

Разярената навалица го изкарва отвън града и стартира да го бие с камъни. Светецът коленичи и преди да издъхне, се обръща към небето с думите " Господи, не им зачитай този грях! ". Тялото му е оставено на зверовете и птиците. През пети век част от мощите му са открити посредством привидение и са положени в Сионския храм в Йерусалим.

Сред народа денят е прочут като Стефановден. Стефан е измежду най-разпространените имена в България. Днес имен ден имат всички, които се споделят Стефан, Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка, Таня.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР