На третата седмица от управлението си новият президентски служебен кабинет

...
На третата седмица от управлението си новият президентски служебен кабинет
Коментари Харесай

Новата власт взима минимална част от американските танкери с газ

На третата седмица от ръководството си новият президентски длъжностен кабинет към момента не заема твърда посока - със или без " Газпром " желае да продължи доставките на газ. На 19 август енергийният министър Росен Христов разгласи, че България ще купи единствено един от общо контрактувани седем американски танкера с полутечен газ от Cheniere ( " Шиниър " ). Обяснението за отхвърли от останалите е, че слотовете били скъпи. И въпреки да не беше упоменат поименно, съветският снабдител очевидно остава вид, поради проекта на служебния министър да търси тръбен газ, т.е. не с кораби, а по тръба, а България е най-свързана с Русия през тръбопроводи. Все отново, Христов няколко пъти спемена като вид азерски контракт. Тук въпросът е има ли налични количества от Азербайджан, като газови специалисти се съмняват.
Американската оферта
При слизането си от власт кабинетът " Петков " остави контрактувани 7-те танкера за половин година, само че остави наследниците да решат желаят ли ги, и да намерат вид къде да се разтоварват. България към този момент беше закупила два кораба от Cheniere и ги разтовари през Турция, след държавни договаряния. Другата опция е Атина, само че там очевидно местата за дегазификация са заети и скъпи най-малко до края на годината.

Сега новият длъжностен кабинет твърди, че е съумял да откри " стопански преференциален " единствено за месец октомври. Не бяха дадени елементи за какво през Турция не могат да влязат и останалите. Служебният министър Христов единствено благодари за съдействието на турския заместител енергиен министър.

Първоначалната оферта от 7 танкера (по един на месец) от американската Cheniere се равняваха на 1 милиарда м3 (30% от българското ползване на годишна база). Един транспортен съд вози 142 млн м3 природен газ.
Реклама Почти обезпечен октомври
Потреблението на газ стартира да става по-голямо поради навлизането в отоплителния сезон, надали преди малко уредените количества ще мгоат да покрият цялото ползване. " Договорените количества ще могат да обезпечат ⅓ от потребностите за октомври, друга ⅓ ще пристигна от азерските доставки.

Остава да намерим останалия дял и за месеците ноември и декември. Ще преговаряме с Азербайджан за увеличение на количествата. Има и данни за свободни количества от турски компании ", съобщи служебният министър. По груби сметки, според от времето през октомври, танкерът може да покрие в реалност до 30-40% потреблението.

Цената, на която ще бъде доставен танкерът през октомври, ще е сред 300 и 400 лева на мВтч, разгласи министърът. Според газови специалисти преносът и регазификацията костват не повече от 20 евро на мВтч. Референтната цена най-вероятно е американския " Хенри хъб ", на който цените са по-ниски от европейските тържища в последните месеци. При доставка съгласно нидерландския TTF, цената би била сигурно по-висока. Днес, да вземем за пример, тя е 240 евро на мВтч. Главната причина за скоковете от последните дни е дефицитът на природен газ на континента, както и огромното търсене от страна на европейските страни, с цел да съумеят на изпълнят хранилищата си в точния момент.
Кабинетът харесва тръбите
Министърът направи странното изказване, че служебното държавно управление ще се концентрира към " средносрочни контракти " на тръбна газ на конкурентни цени ". Тъй един от двата разновидността за прилагане на газопроводи е " Газпром " (вторият е азерският), то това може да се одобри като намек за завой към Москва и договаряния за обновяване на доставките към България. Вече няколко пъти това беше загатнато, само че обществени стъпки не са оповестени.
Реклама
Единствената конкретика беше, че ще се договаря с Азербайджан за доставки през новата гръцка връзка, както и че има интерес от турски неназовани снабдители.
Свързани публикации Как могат да изгреят газовите " спасители " от Североизток 11 август 2022, 08:15 Искри сред КЕВР и " Булгаргаз " загатват за политически зависимости 9 август 2022, 17:10 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР