На Трайчо Трайков е наложен запор заради 2 млн. 450

...
На Трайчо Трайков е наложен запор заради 2 млн. 450
Коментари Харесай

Съдът запорира имущество на Трайков за 2.4 млн. лв. Отнемат го, ако не обяви до петък откъде са парите


На Трайчо Трайков е натрапен запор поради 2 млн. 450 хиляди лева, чийто генезис не е явен. Това са за нас необясними пари. Това съобщи пред Нова телевизия ръководителят на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

„ Ние достъпваме до всички вероятни регистри. Сега поканваме лицето, такава е процедурата, да ни връчи декларация от кое място има тези 2 млн. 450 хиляди лева “, изясни той.

Днес стана ясно, че след инспекция, почнала при започване на 2017 година, КПКОНПИ е разкрила противоречие сред заявените приходи и активи, и действителните такива на Трайков, на стойност близо 2,4 млн. лева Приблизително същият ще бъде размерът на възможния предстоящ иск против него. Комисията е проверила имуществото и приходите на Трайков през последните 10 година Ето за какво съдът е запорирал 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити на сегашния общински консултант.

Проверката против Трайков стартира поради обвиняването за приватизация на по-ниска от пазарната себестойност на държавната една трета от акциите на енергийния оператор ЕВН, до момента в който той беше отраслов министър. Заедно с него подсъдими са Иво Прокопиев и Симеон Дянков. Делото бе върнато на прокуратурата от профилирания съд за доразследване. В момента тече 14-дневен период, в който Трайков да показа декларация пред КПКОНПИ за произхода на въпросните близо 2,4 млн. лева Политикът има и 1 месец да предяви възражения. Трайков би трябвало да потвърди пред антикорупционния орган законността на приходите си. Ако не успее, комисията ще пристъпи към лишаване на запорираното имущество, изясни Георгиев.

„ Разкрихме банкова загадка и разполагаме с цялата данъчна информация. Сега подканваме лицето да връчи декларация, с която да потвърди приходите си. Крайният период за това е петък. Ако не подаде тази декларация, всичко запорирано се отнема”, акцентира ръководителят на КПКОНПИ Пламен Георгиев пред Нова ТВ, съобщи БГНЕС.

Той изясни също, че работата на комисията по случая „ Арабаджиеви” ще отнеме най-малко 7-8 месеца. Трябвало да се проучват доста документи, защото това били лица с огромна икономическа интензивност. Тече инспекция и за имуществото на някогашната кметица на столичния регион „ Младост” Десислава Иванчева. Тя е подсъдима за взимане на рушвет в изключително огромни размери.

По отношение на имуществото на Цветан Василев той уточни, че става дума за доста по-колосална сума – 2 милиарда 203 млн. лева „ Синдиците и КТБ всички са на едно мнение – това дело е безпричинно спряно “, съобщи Георгиев. „ Очакваме реакция и от другите страни, които също ще дадат мнение Няма никакво значение каква ще е присъдата. Ние с това запитване рискуваме да прекъснем едни процеси, каквито текат в Европа по въвеждане на гражданската конфискация “, уточни той.

„ Има сигнали за корупция против депутати от всички политически сили. Въпросът е дали ще можем да съберем задоволително данни, които да предоставим на прокуратурата”, разяснява Георгиев.

Той сподели още, че общо 148 души от тези, които по закон са длъжни да подават имуществени заявления, не са сторили това. Сред тях били 23-ма кметове, ръководители на Общински препоръки, основни архитекти, 66-има шефове на лечебни заведения, един някогашен народен представител. Настоящите народни представители, както и министрите от кабинета „ Борисов 3”, към този момент са дали изискваните документи. В ръцете на съда пък имало 288 каузи, свързани със запор на имущество, по които се очаквало магистратите да се произнесат. От основаването на КПКОНПИ досега е пожелан запор на разнообразни активи на стойност 3,8 милиарда лв.. Отнета е благосъстоятелност за 120 млн. лв..

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР