На този връх, на тази дата, година след година се

...
На този връх, на тази дата, година след година се
Коментари Харесай

От връх Шипка Цвета Караянчева поздрави българите за 3 март

На този връх, на тази дата, година след година се събираме, с цел да почетем тези българи, които вярвали, че идеалът за свободна България е по-висш от живота и на които изискуем днешния ден. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева в словото си във връзка 141 години от Освобождението на България . Тя акцентира, че сме склонни да си представяме, че те са се родили велики, а не, че са били просто индивиди, възвисили се до една велика всеотдайност.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева взе участие в отбелязването на националния празник на България – 3 март, на връх Шипка. Председателят на Народното събрание одобри строя на почетния часовой и сервира цветя на Паметника на свободата на връх Шипка. 

„ Изборът по какъв начин да служим на Родината в никакъв случай и в никое време не е елементарен “, акцентира ръководителят на Народното събрание.

Цвета Караянчева уточни, че след месец ще отбележим 140 години от подписването на Търновската конституция и напомни, че и тогава в обществото е имало разнообразни, постоянно радикално противоположни отзиви, само че строителите на модерна България са съумели да надскочат персоналните си пристрастия и ползи, с цел да оставят в историята един от най-прогресивните за времето си съществени закони. Много от тях също са били поборници за Освобождението на България и са носели Шипка в сърцата си, означи ръководителят на Народното събрание. Като реверанс към мъчениците на българската независимост, в първата ни конституция те са оставили вдъхновяващите думи: „ Всекой плебей от какъвто пол, вера и националност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия “ и от този завет не трябва да отстъпваме в никакъв случай, добави Цвета Караянчева.

Председателят на Народното събрание прикани в никакъв случай да не забравяме саможертвата на десетките хиляди, доведени тук от далечни краища, с цел да водят война за свободата на един непознат народ и да оставят костите си в непозната земя.
-->
 Цвета Караянчева Нардно Събрание

„ Винаги ще пазим в сърцата си огъня на безконечна признателност към русите, а също и към румънци, сърби, поляци, черногорци, финландци, украинци, латвийци, естонци, грузинци, арменци, взели присъединяване в тази война “, уточни Цвета Караянчева.

На тържествата участваха стотици жители, народни представители, дипломати, регионални шефове и кметове на обитаеми места от цялата страна.

Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва в памет на починалите герои за свободата на България.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР