На този етап виждаме само красиво говорене за успехи във

На този етап виждаме само красиво говорене за успехи във ...

Успехите във външната ни политика – красиво говорене или реалност.


На този етап виждаме само красиво говорене за успехи във външната ни политика и ние сме свикнали на това. Това заяви по БНР доц. Валентин Вацев, преподавател по геополитика в Европейския колеж в Пловдив. Той коментира разговора на Бойко Борисов с руския премиер Дмитрий Медведев в столицата на Туркменистан по време на икономическия форум за захранване на газовия хъб „Балкан“, битката за инвестицията на Volkswagen и други външнополитически теми от последните дни.

„Борисов е искрен, когато говори за плодотворни отношения с Русия, той не е русофоб, на него му е приятно, че там нещо може да стане. Но когато става дума за проблеми на сигурността, други имат думата“, посочи Вацев.

„Всички успехи във външната политика обаче са плод на дълги разговори със съответната страна. Дали са красиви или не, въпросът е да са ефективни…“, посочи Димитър Гърдев, регионален представител на Европейската асоциация за международни отношения и бивш дипломат.

Относно доставката на газ от Туркменистан, за което премиерът се опитва да прави договорки, експретът беше скептичен поради ред геополитически причини. Той обаче изтъкна, че е важна срещата на Борисов с Медведев, защото основно от нея можем да получим сериозна сделка и пробив във връзка с АЕЦ „Белене“. Това променя енергийната карта на Южна Европа“, заяви Гърдев.

Димитър Гърдев коментира и визитата на външния министър на Япония. Според него трябва да се използва това, което имаме като новост в търговските и икономически отношения. „Япония има желание да съдейства по икономически път за стабилизиране на обстановката в Западните Балкани и за нейно присъствие впоследствие като инвестиции“.

На въпрос дали имаме шанс да спечелим инвестицията на Volkswagen на наша територия, доц. Вацев отговори: „Турция е безкрайно по-благоприятна зона за инвестиране от България – заради политическия климат, инвестиционния климат, заради липса на европейски ограничители и регулатори. България не е добро място за инвестиране, но нищо не ни пречи да си рисуваме цветните картинки и да живеем в тях… Апелирам към здрав реализъм. В пропагандата не се живее“.

Като цяло общата регулаторна среда у нас не е особено изгодна за такива инвеститори, въпреки предимствата, които имаме – нисък разход за работна ръка и ниски данъци, каза доц. Вацев.

 

Източник: investor.bg