На този етап прокуратурата не може да се ангажира дали

На този етап прокуратурата не може да се ангажира дали ...

Гешев: Военен разузнавач е бил такси и информатор на бизнесмен в чужбина.


На този етап прокуратурата не може да се ангажира дали има или няма престъпление в служба "Военна информация", но зам.-главният прокурор Иван Гешев се е натъкнал на действия, които според него са "грозни" и "обидни".

Във вторник той отхвърли като "целенасочена лъжа" твърденията, че прокуратурата се занимава с чисто оперативната дейност на военното разузнаване, чийто сегашен и предишен шеф са разследвани от прокурорите под пагон. Съмненията са, че става дума за скалъпени обвинения с цел неудобни кадри да бъдат разкарани или службата да премине към цивилното разузнаване.

Случващото се около военното разузнаване изглежда още по-смущаващо, след като вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов не е склонен да действа прибързано срещу нарочените военни разузнавачи.
На този фон Иван Гешев съобщи, че прокуратурата е разбрала за военен разузнавач, който е дал информация на бизнесмен в чужбина и е бил няколко дни негов шофьор.

"Не е нормално да ти плащат заплатата български граждани и шефът на службата "Военна информация" да укаже на представител на тази служба в приятелска държава от ЕС да брифира бизнесмен т.е. да го запознае с проблеми, които касаят неговите бизнес интереси и този представител на "Военна информация" да му е таксиметров шофьор няколко дни”, каза Иван Гешев пред репортери.

На последващ въпрос дали това е престъпление Гешев отговори, че "най-малкото е грозно" и "обидно".

Източник: mediapool.bg