На този етап пълен локдаун не се предвижда. Подхождаме по

...
На този етап пълен локдаун не се предвижда. Подхождаме по
Коментари Харесай

Икономическият министър: Не предвиждаме пълен локдаун |

„ На този стадий цялостен локдаун не се планува. Подхождаме по най-рационалния метод като търсим салдото сред подсигуряването на здравната и обществената система от една страна и това стопанската система да работи - от друга. Сложно е, само че ние се стремим да го реализираме ”. Това съобщи министърът на стопанската система Лъчезар Борисов пред Нова телевизия.

Той напомни, че и по време на изключителното състояние в страната напролет цялостно затваряне не е имало и някои браншове са траяли да работят. Министърът акцентира, че България е с отворена стопанска система и зависи от протичащото се в другите страни.

„ Вижда се, че единствено от противоепидемичните ограничения във второто тримесечие на годината загубихме 8.5% от Брутният вътрешен продукт. Респективно това се придвижва и в приходната част на бюджета. За благополучие, се справихме доста добре и България, и сега по прогнози на Европейската комисия, е една от страните, които се показват най-добре във финансовата и макроикономическа сфера. И от позиция на Брутният вътрешен продукт, и от позиция на финансова непоклатимост, сме измежду водачите в Европейския съюз ”, изясни министър Борисов.

Той цитира и прогноза на Европейската комисия, съгласно която страната ни ще приключи годината с недостиг, три пъти по-добър от междинния за Европейски Съюз. България има и дълг, който е четири пъти по-добър от междинния за Общността.

„ На фона на всичко, което се случва в Европейски Съюз, ние имаме едни от най-хубавите буфери и можем да поемем такива разтърсвания. До момента Министерството на стопанската система, дружно с това на труда и обществената политика, сме вложили близо 1 милиарда лв. в българската стопанска система. Това е през мярката 60/40, през грантовите схеми и през ББР ”, добави Борисов.

Той изясни, че по настоящите процедури до края на годината ще бъдат изплатени още 330 млн. лева През 2021 година ще бъдат отворени и две нови процедури. Борисов съобщи, че още този месец ще се разгласи грантова скица за ликвидност за фирмите с оборот над 500 хиляди лв..

„ Веднага стартираме и процедура за справяне с коронакризата. Там ще има ограничения за предприятията, които да пренасочат работата си онлайн. След това продължаваме работа по самодейност на Европейски Съюз на стойност 391 млн. лева, които ще бъдат за възобновяване, напредък, цифровизация и иновация на предприятията ”, сподели още министърът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР