На този етап няма установен радиоактивен или токсичен отпадък в

...
На този етап няма установен радиоактивен или токсичен отпадък в
Коментари Харесай

Няма радиоактивен или токсичен отпадък в контейнерите от Италия в Бургас

На този стадий няма открит радиоактивен или отровен боклук в контейнерите с боклуци от Италия. Това стана ясно по време на брифинг за нерегламентирания импорт на 20 контейнера с боклуци от Италия на пристанище, стопанисвано от „ БМФ Порт – Бургас “ ЕАД, съобщи радио " Фокус ".
Според Георги Чинев, Административен началник на Окръжна прокуратура - Бургас, изпращачът на контейнерите - италианското сдружение „ Дентиче панталеоне “ със седалище Авелино, Италия, и получателят - българското сдружение „ Блацион “ ООД, са идентични както в Бургас, по този начин и във Варна. Краен адресат на товара е сдружение, което от град Плевен. 
" Деклариран е бил боклук от пластмаса и каучук, а са открити и други боклуци - като желязо и текстил. В момента, в който бе получен сигналът, бяха ангажирани и всички държавни профилирани органи, имащи отношение към случая. Първоначалната инспекция и последващите дейности по следствието бяха извършени с тяхното взаимно присъединяване ", уточни още Георги Чинев. Той добави, че заради приключване периода за краткотрайно депозиране, отпадъците са имали съюзен статут, т.е. са освободени от краткотраен импорт.
" Това значи, че получателят е бил във опция от този миг да ги получи - нещо, което той не е сторил ", сподели още Георги Чинев.
По думите на Емил Павлов, заместник-директор на ОД на Министерство на вътрешните работи - Бургас, продължава провеждането на оперативно-издирвателни мероприятия с оглед определяне на всички лица и сдружения, имащи връзки към вноса на тези контейнери. " Извършени са съответните замервания от способените лица - " Гражданска отбрана " и Регионална инспекция за опазване на околната среда, има разминаване в заявения и фактическия боклук, само че радиоактивен подобен изрично няма.
Припомняме, че досъдебното произвеждане е формирано във връзка пристигнали на пристанището в града 20 контейнера с боклуци. Товарът е превозен с транспортен съд на 5 септември 2019 година, като му е бил избран режим краткотрайно депозиране за период до 90 дни. По документи стоката е била заявена като пластмасови боклуци и каучук. Изпращач на контейнерите е италианското сдружение „ Дентиче панталеоне “ със седалище Авелино, Италия. Получател на товара е българското комерсиално сдружение „ Блацион “ ООД, със седалище и адрес на ръководство в гр. София. Негов шеф е Блаже Игнатовски – жител на Република Северна Македония.
В резултат на осъществени понастоящем дейности по следствието е открито противоречие на заявения, с част от в действителност наличния боклук. Действията по следствието и процесуалните такива не престават.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР