На този етап няма как да бъдат удовлетворени исканията на

...
На този етап няма как да бъдат удовлетворени исканията на
Коментари Харесай

Нямало възможност за увеличаване на стартовата заплата на медицинските сестри

На този стадий няма по какъв начин да бъдат задоволени настояванията на медицинските сестри за стартова заплата от 900-950 лева Това съобщи пред БНР доктор Васислав Петров - ръководител на Сдружението на регионалните лечебни заведения.

По думите му средствата в доста от регионалните лечебни заведения не доближават за повишение на заплатите в такива размери.

За обещаните 200 млн. лева повече за следващата година доктор Петров означи, че никой не споделя, че разпределението ще бъде примерно 10% нарастване на всички клинични пътеки. Тепърва ще се договарят Лекарският съюз и Здравната каса коя пътека с какъв брой ще бъде увеличена.

" Ние можем да създадем разбори и да забележим какво ще бъде повишението на средствата, които ние ще получаваме от НЗОК и оттова да създадем разбор какви нараствания на заплатите на сестри и лекари можем да създадем ", посочи ръководителят на общинските лечебни заведения.

Той означи още, че 3 месеца ще дават високи заплати на всички, а по-късно лечебните заведения ще изпаднат в неплатежоспособност, ще бъдат блокирани сметките им от всички длъжници и тогава сестрите и лекарите няма да могат да получат никакви заплати.

От своя страна ръководителят на Сдружението на общинските лечебни заведения доктор Неделчо Тотев акцентира, че и при тях нещата не са по-различни. По думите му сестрите са получили всичко, което са имали опция да им дадат.

От 1 юли НЗОК усили цените на някои от клиничните пътеки, напомни доктор Петров. Според него това нарастването е добре, само че лечебните заведения би трябвало да ги проработят.

Веселина Ганчева, представител на Асоциацията на медицинските сестри, отбелязва, че медицинските сестри са се все по-малко, работят от ден на ден и за по-малко пари. Тя акцентира, че не престават да упорстват за съответно остойностяване на труда им.

Според нея цялата система би трябвало да се смени, защото сега една сестра работи на мястото на три.

" Докато има предели и клинични пътеки, здравеопасна е системата в България ", добави още Ганчева.

Председателят на Асоциацията на експертите по медицински грижи Милка Василева пък разясни, че в идващите 3 години една четвърт от в този момент съществуващия личен състав няма да съществува.

" Около 15 хиляди сестри ще се грижат за 6,5 млн. българи ", посочи тя.

Припомняме, на 4 октомври министър председателят Бойко Борисов събра здравния министър Кирил Ананиев и шефа на НЗОК да обяснят за 50-те милиона лв. за заплати на медиците. На срещата е участвал и финансовият министър Владислав Горанов. Тогава стана ясно, че обещаните 50 млн. лв. не са стигнали до медицинските сестри.

На 11 септември 2019 година десетки протестиращи медицински сестри се събраха пред Народното събрание с претенции за почтено възнаграждение. Те желаеха две минимални заплати да стане стартовата заплата за тяхната специалност.

Протестите на медсестрите не престават от месеци. На 1 март медицински сестри излязоха на митинг пред постройката на Министерството на здравеопазването. Това се случи макар обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също показаха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да основат независима професионална съсловна организация.

Ананиев показа данни, съгласно които в България има сериозен дефицит на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, демонстрира разбор на държавните лечебни заведения, общинските лечебни заведения и заведенията, в които страната взе участие с 50% и повече.

Здравният министър изиска методиката за заплатите да обхване и частните лечебни заведения.

Според някогашния министър на опазването на здравето Мирослав Ненков казусът със заплащането на медицинския личен състав е като бомба със закъснител. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР