На този етап няма да се правят бързи тестове на

...
На този етап няма да се правят бързи тестове на
Коментари Харесай

Столична община е загубила над 1 млн. лв. от такси за детски градини и ясли

На този стадий няма да се вършат бързи проби на личния състав на детските градини и ясли. Ако би трябвало, ще създадем. Това сподели пред Българска национална телевизия зам.-кметът на София Дончо Барбалов в първия ден, в който те отварят порти за децата след началото на пандемията у нас.
Има чиновници, които са се отказали от работата си и търсим съответни решения по отношение на всеки случай, сподели още той и добави: Единични бройки са тези, които са обезпокоени и няма да се върнат на работа. Някои от тях са с хронични болести, други в по-висока възраст. Трябва да проявим схващане.
По думите му има дезинфектанти и маски за всички, има и запаси, с които общината може да реагира. На този стадий няма да пестим от пари. Да, това са разноски, част от тях са за сметка на детските заведения – други на столична община. Над 1 млн. лева досега сме вложили в дезинфектанти и защитно облекло, успокои зам.-кметът.
Такси се заплащат единствено за действително наличие на децата, акцентира още той, към 1 млн. лева по-малко ще са приходите горе – долу за общината поради затворените близо 3 месеца градини, сподели още Дончо Барбалов.
Декларациите за осведомено единодушие ще се попълнят на място в детските градини. Родителите би трябвало да са спокойни, има ясни указания по какъв начин дас е реагира и какво да се прави при признаци на болест у децата, освен при COVID-19, акцентира той и добави: Молбата ни е да съблюдават разстояние, да не се събират на групи, а да стане обикновено даването и взимането на детето от детската градина.
Бъдете спокойни, средата в градините ще бъде сигурна, по този начин звучеше и Гергана Николова - персонален доктор и част от ръководството на БЛС.
" В детските градини са отстранени всички плюшени играчки и всичко, което не може да бъде дезинфекцирано. Както си играят в парка, по този начин ще си играят и в яслата или градината. Ние не можем да ги лишим от това да бъдат в детски колектив и да бъде със себеподобните си. Детето има потребност от тях за развиването си. Колкото и да обича баба си, не може да играе с нея на криеница. ", изясни тя и добави: " В детските градини просто ще има някой различен, вместо вас, който ще следи децата да се не гушкат доста, да си играят безвредно. "
Когато децата те харесват, те желаят да те допират. Това личният състав на всяка детска градина или ясла го знае. Честото миене на ръце е процедура, а и има ясно написани правила за работата сега. Родителите би трябвало да са спокойни. В този случай никой няма да направи компромис. Няма да има медицински експерт, който да допусне дете с респираторни признаци. При алергия или ринит ще се изисква записка от персонален доктор, и тогава единствено ще бъде върнато в градина, изясни Николова.
Вярно ли регистрират електронните термометри? С такива ще се мери температурата на децата всяка заран. Аз работя от доста години с електронен термометър, не мога да се оплача. Живачните термометри са неразрешени от години, отговори тя.
Припомняме, че през днешния ден 76 детски градини и 24 независими детски ясли на територията на Столична община възобновяват работа. Очаква се близо 12 000 родители да пуснат децата си там, тъй като нямат опция за тяхното развъждане. В 7 детски градини – пет в регион Студентски и по една в регион Надежда и Илинден се правят неотложни ремонтни действия. Очаква се детските градини в Студетски и Илинден да отворят порти на 1 юни, а детската градина в Надежда да отвори порти в средата на юни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР