На този етап ни е известна една-едничка планета в цялата

...
На този етап ни е известна една-едничка планета в цялата
Коментари Харесай

Вероятно в нашата галактика има близо 6 млрд. планети като Земята

На този стадий ни е известна една-едничка планета в цялата Вселена, която може да поддържа живот. Това, несъмнено, е Земята. Когато търсим обитаеми екзопланети, изискванията са от малко малко ясни: да е скалиста екзопланета, орбитираща към звезда, сходна на Слънцето – на разстояние, което нито не е прекомерно горещо, нито прекомерно студено, с цел да разреши на водата да се задържи в течно положение на повърхността.

За да можем да определим каква е вероятността да има живот на различен свят в Млечния път, човек би трябвало да отсее тези планети, които пасват на горните характерности.

Сега астрономи от университета на Британска Колумбия в Канада направиха тъкмо това – те използваха данни, събирани за екзопланетите през последните години, и пресметнаха, че в Млечния път има близо 6 милиарда планети, сходни на Земята, които се намират в орбитата на звезда като Слънцето.

„ В Млечния път има почти 400 милиарда звезди. 7% от тях са клас G. Т.е. към 6 милиарда звезди могат да имат планети, сходни на Земята в нашата Галактика “, разяснява Джейми Матюс

Що е то клас G звезда? Това са звезди от вида на Слънцето - с сходни маса и радиус и температура на повърхността (4900 – 6000) К. Техният цвят е жълт. В спектъра им има линии на усвояване на неутрални и йонизирани метали. Друг образец за такава звезда с изключение на Слънцето е Капела.

Обикновено планетите като Земята са сложни за намиране и техниката към момента не е станала задоволително добра. Това се дължи на обстоятелството, че звездите като Слънцето са много огромни и ярки, а планетите като Земята се намират на огромно разстояние и са относително дребни. Последните изследвания обаче демонстрират, че скалистите планети са постоянно срещани, а досегашният коефициент от 0,02 за съществуването на двойници на Земята е прекомерно невисок.

" Започнах като симулирах цялостната популация от екзопланети към звездите, които Кеплер претърси. Отбелязах всяка планета като " открита " или " пропусната " според от вероятността логаритъмът ми за търсене на планета да ги откри. След това съпоставих откритите планети с действителния ми азбучник на планети. Ако симулацията даде близко съвпадане, тогава първичната популация евентуално е била добра визия за действителното население на планетите, обикалящи към тези звезди ", разкрива Мишел Кунимото, която също е взела участие в проучването.

В идващите десетилетия човечеството ще се снабди с по-мощни и способни телескопи, които могат да откриват планети, сходни на нашата, само че орбитиращи към звезди от вид G. Сегашната техника разрешава откриването им само към червени джуджета, където изискванията най-вероятно са несъответствуващи за живот.

Изследването е оповестено в  The Astronomical Journal.

Източник: Обекти
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР