На този етап не стои на дневен ред за обсъждане

...
На този етап не стои на дневен ред за обсъждане
Коментари Харесай

Петкова: Не стои на дневен ред българската държава да е потенциален купувач на ЧЕЗ

На този стадий не стои на дневен ред за разискване българската страна да е евентуален покупател на ЧЕЗ. За нас е значимо да се подсигурява сигурността на доставките и качеството на предлаганите услуги. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на съвещание на отрасловата парламентарна комисия, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ По тази тематика се приказва през последната година. Това е процедура, която се осъществя по законодателството на чешката страна. България няма никакво касателство по този въпрос “, сподели Петкова.

„ В тази тръжна процедура са взели участие много компании, огромна част от тях и български. Надявам се да се случи това, което ще е най-добре за сигурността на българската електроенергетика, защото ЧЕЗ има най-сериозните активи в тази област “, разяснява енергийният министър.

„ За нас не може да бъде безразлично кой ще придобие тези активи, в случай че чешката страна пристъпи към тази стъпка. Това са подобен вид покупко-продажби, които имат и специфична регулация у нас и би трябвало да се произнесе КЕВР, КФН и други институции “, уточни Петкова още по тематиката.

От друга страна пред медиите тя уточни, че се надява да не се стигне до сходен сюжет, в който българската страна и НЕК ще би трябвало да заплащат неустойки на американските централи при преустановяване на договорите.

„ Неслучайно сме подхванали всички нужни ограничения и дейности по този начин, че този развой да бъде гарантиран и от правна позиция, и от позиция на икономическите разбори, които би трябвало да бъдат направени, с цел да се стигне до взаимноизгодно и за двете страни решение. За нас е доста значимо да защитим националния си интерес, само че въпреки това би трябвало да бъдат предпазени и ползите на вложителите. Тази процедура, която сега върви пред Европейска комисия, не мога да предвиждам в какви периоди ще завърши, защото тя се води в рамката на Комисията. Ние участваме интензивно в този разговор и всичко, което се изисква от нас, го вършим. Надявам се този въпрос да завърши удобно и за двете страни “, разяснява Теменужка Петкова.

„ Сигналът, който е подаден от някогашната ДКЕВР през 2013 година, е сигнал, съдържащ подозрения за даване на надлежно нерегламентирана държавна помощ от страна на държавата-с тези дълготрайни контракти. Европейска комисия би трябвало да се произнесе по този сигнал и, в случай че каже на разположение, че е на разположение нерегламентирана държавна помощ, то тогава процедурата планува тази държавна помощ да бъде възобновена от този, който я е дал непозволено, а по-късно този, който я е дал непозволено може да заведе ретрограден иск против тези, които са я получили “, уточни тя.

Петкова добави, че тече процедура за разработване на методика, с цел да бъдат изчислени невъзстановяемите разноски, които да платим на вложителите. „ Това ще даде опция, в случай че бъде реализирано единодушие да бъдат подхванати дейности за преустановяване на договорите.

Всичко това е хипотетично. На лице са си контракти, които са си подписани и те съдържат доста съществени клаузи, които пазят ползите на вложителите. Предвидена е и наказателна клауза при положение, че договорите бъдат прекъснати предварително. Това, което договорите с двете американски централи плануват като наказателна клауза, е почти към 3 милиарда лв. за двете централи “, сподели още Петкова./БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР