На този етап е изключително трудно Европа да се откаже

...
На този етап е изключително трудно Европа да се откаже
Коментари Харесай

Пламен Данаилов: Цената на газа зависи от края на войната

" На този стадий е извънредно мъчно Европа да се откаже от съветския газ, в това число с този пети пакет от наказания има дерогация за природен газ, за гориво и за нефт. Беше отсрочено и за въглищата ".

Това съобщи пред Българска национална телевизия заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

" Има други възможности, само че Европа е подвластна над 40% от потреблението си от Русия ", акцентира Данаилов. Ако войната в Украйна спре, сигурно цената на природния газ ще падне и всички цени ще тръгнат надолу. Зам.-министърът акцентира, че до новия отоплителен сезон ще е подготвена и газовата връзка с Гърция. Колко ще е азерският газ е въпрос на договаряния, които не са финализирани, съобщи той.

" При тока ще има повишение, само че отново е въпрос на микс. Ако в микса сложим малко по-голямо количество от Козлодуй, може и да не се доближи до повишение. Стремим се покачването да е минимално, под 5% ".

Данаилов разяснява и затварянето на енергийните комплекси " Мини Марица Изток "

" Тя се простира на територия от 900 квадратни км, което е извънредно огромна територия, близо 1% от територията на страната. Има задоволително регион, които могат да бъдат оползотворени за други потребности - създаване на индустриални паркове и други фотоволтаични централи. В този смисъл едно такова сдружение би трябвало да приготви и такива терени ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР