На този ден църквата почита Св. 40 мчци Севастийски. Св.

...
На този ден църквата почита Св. 40 мчци Севастийски. Св.
Коментари Харесай

На този ден църквата почита Св. 40 мъченици

На този ден църквата уважава Св. 40 мчци Севастийски. Св. мчк Исихий Доростолски. Имената на Св. 40 мчци потърпевши в Севастия са: Кирион, Кандид, Домен, Исихий, Ираклий, Смарагд, Евноик, Уалент(Валент), Вивиан, Клавдий, Приска, Теодул, Евтихий, Иоан, Ксантий, Илиан, Сисиний, Ангий, Аетий, Флавий, Акакий, Екдикий(Екдикт), Лисимах, Александър, Илий, Горгоний, Теофил, Дометиан, Гай, Леонтий, Атанасий, Кирил, Сакердон, Николай, Уалерий (Валерий), Филиктимон, Севериан, Худион, Мелиот и Аглаий. Мчк Исихий. Мчк Урпасиан. Мчк Кесарий, брат на свет. Григорий Богослов. Прав. Тарасий. Св. мчк Исихий Доростолски.

``
реклама

Църквата е посветила този празник на 40 бойци, арменци по генезис от град Севастия, които изповядвали християнската религия и починали за нея. Към нея народът е прибавил и празнуване на „ Баба Шарка ” – Сипаницата. На този ден окичват плодните дръвчета с мартеници. Евангелската легенда за 40-те бойци е следната: Докато служели, във войската пристигнала заповед всички да принесат жертва на езическите богове. Войниците не се съгласили и били изправени пред боен съд, който три пъти поред им предложил да изпълнят императорската заповед, да не трансформират обичта в ненавист. Като не ги склонили, на третата нощ ги хвърлили голи в леденостуденото езеро, а на брега запалили гореща баня, надявайки се да ги пречупят.

Само един от бойците не издържал, затичал се към банята, само че паднал на прага и мъртъв. Тогава един от стражите хвърлил облеклата си и влезнал в езерото с думите: „ Господи, и аз съм християнин и имам вяра в тебе! На другия ден – 9 март – ги осъдили на гибел: едни изгорили на клада, други обезглавили и останките им хвърлили в реката. На 40-ия ден от гибелта им, извадили костите им от реката и ги погребали. Денят 9 март е незабравим и за българската история. В църквата „ Св. Четиридесет мъченици ” във В. Търново има колона с надпис, издялан от каменоделеца Драган. Известна е като Асеновата колона ”. На нея написа: „ В лето 1230 след Христа, аз, Иван Асен в Христа Бога Благоверен цар и самовластник на българите, наследник на остарелия цар Асеня, направих от самото съображение и с живопис украсих тази пречиста църква в името на светите Четиридесет мъченици, благодарение на които, в дванадесетата година от царуването ми, излязох на пердах в Романия, разруших гръцката армия и заробих самия гръцки цар Тодора Комнина с всичките негови боляри... ”

С този ден е обвързвано националното поверие, че слънцето се обръща към лято, времето се затопля и излизат всички буболечки, змии и гущери от дупките си. На празничната софра се поставят 40 червени чупиш, пълнени с фасул, а също и 40 сарми с ориз. Наливат се 40 чашки с вино и 40 с ракия. Изяждат се 40 залъка и се изпиват 40 глътки вода. На този ден стопанинът засява 40 корена и всичко се хваща. Сред обичаите на празника главно място заема обредното преследване на змии и гущери. Предпазващо значение имат всички дейности в този ритуал - паленето на огньове, прескачането им, удрянето по стоманени предмети и наричането: " Бягайте, змии и гущери, на 40 разкрача ". На този ден имен ден честват: Младен, Младена, Младенка, Гордан, Горян, Горянка
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР