На този ден през 1926 г. в Париж е основана

...
На този ден през 1926 г. в Париж е основана
Коментари Харесай

18 юни е Световен ден на филателията

На този ден през 1926 година в Париж е учредена Международната организация по филателия. Под нейният патронаж от 1929 година постоянно се провеждат интернационалните филателни изложения.

Филателията като колекционерска пристрастеност поражда още през 40-те години на XIX век, след въвеждането в приложимост на пощенските марки през 1840 година. Някои създатели считат, че първият филателист се появил още в деня на стартирането на първите в света пощенски марки. Известно е, че на 6 май 1840 година Лондонската адвокатска адвокатска фирма "Оливерсън, Денби и Леви " (Oliverson, Denby and Lavie) изпратили в Шотландия писмо с документи, което било облепено с 10 неразрязани марки от тъй наречените "Черно пени ". През 1992 година на аукцион в Цюрих този плик бил продаден за 690 хиляди франка.

Филателия е и изкуство, и бизнес. Тя се занимава с пощенските марки, а някои от хората, които колекционират марки са измежду най-богатите хора. А повода за това е точно тяхното занимание. Марките могат да бъдат в серии или единични. Основен проблем с пощенските марки е, че елементарно се фалшифицират, само че не всеки разграничава оригинала от фалшификата.

Пощенската марка е знак, свидетелстващ за заплатена пощенска услуга, на първо място изпращане и снабдяване на преписка. Традиционно марките се издават във тип на хартиена лента с лепило от едната страна и изображение и надписи от другата, която се залепва на пликовете или колетите. Като предписание, с изключение на номиналната стойност на заплатената услуга, на марката се указва държавната принадлежност, годината на издаване. Печатат се и декоративни детайли.

Първите български пощенски марки, пуснати в послание на 1 май 1879 година.

На 31 март през 1893 година неколцина запалянковци учредяват в Пловдив първото филателно сдружение в България. Така е сложено началото и у нас. До 1921 година други филателни сдружения не са учредявани, само че в разнообразни градове на страната има групи на колекционери, които кореспондирали между тях и разменяли пощенски марки. Затова пък се появяват редица филателни издания. След Първата международна война ползата към филателията нараства.

Първата филателна галерия у нас, проведена едвам през 1930 година, се е състояла на партерния етаж на издателството на Христо Г. Данов в София.

Пощенските марки са благосъстояние (и естетическо, и финансово) за притежателите си. Но дефектът при печатането им ги прави още по-ценни. Такава е да вземем за пример "Обърнатата кавалерия ". На 14 февруари 1911-а е пусната в приложимост серията "Изгледи и портрети ", която съдържа дванадесет стойности. Поредицата е в приложимост до 1918 година. В нея марката от 50 ст. показва цар Фердинанд първи и синовете му княз Борис и принц Кирил.

Точно тази марка става куриоза при българските марки. Днес тя коства 10 000 евро! През 1913 година в Пловдив попада лист от въпросната марка, която е завъртяна на 180 градуса по отношение на текста в марката. Днес са известни единствено към 30 такива марки, като всичките са клеймовани.

В днешно време точно старите марки са доста скъпи за филателистите. Но и цените за тях не са по силите на всеки колекционер.

Любопитно

На 22 септември през 1972 година папа Павел VI подписал апостолическо писмо до архиепископа на Виена, с което афишира Архангел Гавраил за патрон на пощите и филателистите. По молба на архиепископа и на съображение това писмо, австрийската поща издала през 1973 година "благотворителна пощенска марка " с изображението на архангела (1490 г.) и текст "Архангел Гаврил - бранител и патрон филателистите ". Част от цената на тези марки отива за щедрост.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР