На този ден през 1864 г. представителите на 12 нации

...
На този ден през 1864 г. представителите на 12 нации
Коментари Харесай

Учредяват Червения кръст и Червения полумесец през 1864 г.

На този ден през 1864 година представителите на 12 народи подписват първата Женевска спогодба за подобряването на положението на ранените в армията на бойното поле. С този акт се учредяват Червеният кръст и Червеният полумесец.

Подписи под конвенцията поставят пратениците на Баден, Белгия, Дания, Франция, Хесен, Италия, Холандия, Португалия, Прусия, Швейцария, Испания, и Вюртемберг. Документът съдържа 10 публикации, които откриват за първи път правила, гарантиращи индиферентност и отбраната на ранените бойци, полеви медицински личен състав, както и характерни филантропични институции във въоръжен спор.

Инициативата за тази филантропична организация принадлежи на швейцарския предприемач Жан-Анри Дюнан. През юни 1859 година той пътува до Италия, с цел да се срещне с френския император Наполеон III с желанието да обсъдят проблемите за стопанска активност в Алжир. В дребното градче Солферино Дюнан става очевидец на кървава борба. В страната се води австро-итало-френската война. В един и същия ден към 40 000 бойци падат на бойното поле. Едни са убити, други са ранени. Жан-Анри Дюнан е шокиран от ужасяващата панорама, от страданията на ранените бойци и съвсем цялостната липса на здравна помощ. Бизнесменът се отхвърля от пътуването, с цел да оказва помощ на ранените.

По-късно в Женева предприемачът написа книга ”Спомен от Солферино ” и я издава със лични средства през 1862 година След това изпраща копия от книгата си на водещи политически и военни дейци от цяла Европа, призовавайки за образуване на национални доброволчески организации за филантропична помощ на бойците и всички потърпевши вследствие на военни дейности.

През 1863 година Гюстав Моание, юрист в Женева и президент на Женевското общество за публично богатство, получава копие от книгата на Дюнан и я показва за разискване. На концепцията се дава ход - стартира полемика, назначава се комисия, която да изследва до каква степен е осъществимо предлагането на Дюнан, привиква се интернационална конференция за осъществяването му.

Бизнесменът толкоз доста се отдава на идеята, че е заставен да разгласи фалит. През 1901 година норвежкият Нобелов комитет предлага премията да бъде връчена на Жан-Анри Дюнан и Фредерик Пари, водещ интернационален пацифист.

Днес Международната федерация на Червения кръст, ръководена от Женева, има офиси в Африка, Северна и Южна Америка, Азия, Европа, Близкия изток и Северна Африка. Включва 191 организации. Получава Нобелова премия за мир през 1963 година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР