На този ден преди една година се проведе надпреварата за

...
На този ден преди една година се проведе надпреварата за
Коментари Харесай

Гран При на Абу Даби 2021 – една година по-късно

На този ден преди една година се организира конкуренцията за Гран При на Абу Даби, с която бе комплициран завършек на може би най-вълнуващия двубой за международната купа в цялата история на Формула 1. Преди надпреварата на „ Яс Марина “ Макс Верстапен и Люис Хамилтън имаха еднакъв актив от по 369.5 точки, само че поради множеството си победи водачът на Ред Бул имаше преимущество.

В съботната подготовка точно Верстапен си подсигурява полпозишъна, само че съгласно тогавашните правила той трябваше да започва с гумите софт, защото точно с тях бе записал най-хубавото си време във втория сегмент на сесията за място. В същото време Хамилтън се класира втори на стартовата решетка, само че бе с по-оптималната тактика, защото той щеше да започва с медиум.

При самия старт водачът на Мерцедес взе преимуществото макар по-твърдите си гуми и оттова той изцяло управлява развоя на събитията на „ Яс Марина “ до 53-та от общо 58 обиколки. В 53-я тур Никола Латифи загуби надзор над своя Уилямс на изхода от 14-я завой и се удари в стената, изкарвайки колата на сигурността.

При нея Верстапен, който нямаше какво да губи, влезе в бокса, с цел да постави свежи меки гуми, до момента в който Хамилтън остана на пистата с гумите хард, които той бе поставил в 14-та обиколка. Британецът нямаше по какъв начин да спре в бокса, защото рискуваше да бъде изпреварен от Верстапен, в случай че водачът на Ред Бул бе останал на пистата, а при дребното оставащи обиколки шансът конкуренцията да се растартира изглеждаше дребен.

Тогавашният автобус шеф Майкъл Маси обаче реши, че сезон като този през 2021 година не би трябвало да приключва зад колата за сигурност и той направи всичко по силите си, с цел да подсигурява най-малко една спортна обиколка. На хартия това може да се случи без доста драми и проблеми, в случай че австралиецът не бе решил да заобиколки част от разпоредбите за рестарт на надпреварите.

По-специално той наруши наредбите за пропускане на затворените с обиколка коли. В тогавашния устав бе написано, че „ всяка кола, затворена с обиколка, може да бъде пропусната да изпревари колоната по време на интервал с кола за сигурност “. Маси обаче подреди единствено петимата водачи, които бяха сред Хамилтън и Верстапен в колоната (Ландо Норис, Фернандо Алонсо, Естебан Окон, Шарл Леклер и Себастиан Фетел) да сторят това, до момента в който Дениъл Рикардо, Ланс Строл и Мик Шумахер не получиха този късмет.

Освен това австралиецът не се съобрази с правилото, че колата за сигурност се прибира в бокса в обиколка след тази, в която тя бъде изпреварена от последния затворен с обиколка водач. Вместо това Маси рестартира конкуренцията в същия тур, в които Норис, Алонсо, Окон, Леклер и Фетел изпревариха автомобила за сигурността.

В решителната крайна обиколка на Гран При на Абу Даби през 2021 година Верстапен, който след решенията на Маси се озова директно зад Хамилтън, поведе още в петия завой на пистата, след което се отбрани съвършено на двете дълги прави преди завои 6 и 9. По този метод нидерландецът завоюва своята първа международна купа, само че драмите от надпреварата на „ Яс Марина “ надалеч не бяха завършили.

Малко след финала отборът на Мерцедес подаде двоен митинг, един против държанието на Верстапен преди рестарт и различен подобен против решенията на Маси. И двете контестации обаче бяха отхвърлени, като тази против дейностите на Маси бе оправдана с довода, че „ всяка кола “ не значи „ всички коли “.
 ФИА отхвърли и двата митинга на Мерцедес, Верстапен резервира купата си във Формула 1 ФИА отхвърли и двата митинга на Мерцедес, Верстапен резервира купата си във Формула 1
През зимата тази „ дупка “ в правилника бе запълнена, като това не бе единствената смяна, която бе направена преди началото на сезон 2022. Може би най-съществената такава бе отстраняването на Маси от поста автобус шеф и заменянето му с дуото Нилс Витих и Едуардо Фрейташ, които се редуваха на позиция в по-голямата част от миналата акция.
 ФИА уволни Майкъл Маси ФИА уволни Майкъл Маси
Освен това ФИА сътвори и отдалечен център за управление на надпреварите, който да подкрепя работата на автобус шефа по време на надпреварати. Последната смяна бе обвързвана с ограничението на връзката сред автобус контрола и тимовете в хода на надпреварите.

Въпреки тези промени сезон 2022 не мина без своите противоречиви моменти, което потвърждава, че каквито и промени и превантивни ограничения да се вземат, проблемите постоянно ще намерят метод да стигнат до Формула 1.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР