На този ден преди 76 години е извършена първата масирана

...
На този ден преди 76 години е извършена първата масирана
Коментари Харесай

Изложба, посветена на 76 г. от първата масирана бомбардировка над София

На този ден преди 76 години е осъществена първата масирана бомбардировка над София. В разгара на Втората международна война англо-американските въздушни сили пускат над 500 бомби в столицата ни и унищожават значими емблематични здания. За белезите, които войната е оставила по улиците и в човешките ориси, споделя експозиция в Националния военноисторически музей.

Колко ли непостижимо е за една майка да избере гибел за децата си?
В това изречение е прикрит най-силният спомен на една жена, криеща се от бомбите. Тя оцелява, само че споделя по какъв начин във времето на Втората международна война за малко е не запомнила да търси избавление. Мислела е къде ще откри по-леката гибел - в убежището или над земята.
Доц. доктор Соня Пенкова, шеф на Националния военноисторически музей: Най-големите жертви постоянно са хората. Съдбите им са тотално изменени.
Спомените им през днешния ден са събрани в Националия военноисторически музей и разказани от български артисти. Под звуците на сирени, в една разходка на мрачно хората могат да се върнат обратно във времето, с цел да видят по какъв начин наподобява един свят преди и след войната. И в случай че преди бомбите София била известна като дребната Виена, след тях, картината става друга.
Доц. доктор Соня Пенкова: Това е една от сериозните загуби, които претърпява столицата ни.
Бомбите разрушават улици, църкви, монументи, предприятия. Събарят домове на известни и незнайни хора. Железопътната гара е отломка. Рухва постройката, на която написа, че силата е в съединението.

Доц. доктор Соня Пенкова: Целта е да си помислим върху това какво носи войната - без значение дали тя се развива в 20-ти или в 21-ви век.
В този епизод от историята тя е оставила единствено белези - в София над 600 разрушени здания, над 400 ранени и над 200 убити.
Никой не свидетелства коя кончина е за предпочитане.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР