На този ден (29 юни) държавите от Дунавския басейн честват

...
На този ден (29 юни) държавите от Дунавския басейн честват
Коментари Харесай

Денят на Дунав за по-чиста и безопасна река

На този ден (29 юни) страните от Дунавския басейн празнуват една от най-големите и скъпи речни системи в Европа, както и хората и дивата природа, които зависят от нея.

Денят на Дунав е празник на " дунавската взаимност " – без значение от другите култури и истории, другите страни имат споделено предпочитание и отговорност да опазят скъпия си речен запас.

Празникът всяка година е мотив за разнообразни събития – фестивали, срещи и просветителни действия, които се организират по дунавските крайбрежия в страните от басейна.

През 2017 година това ще е още веднъж празник за по-чисти и по-безопасни реки след 23-годишно интернационално съдействие. Как хората употребяват реката, по какъв начин й се любуват и по какъв начин си сътрудничат за опазването й – това са тематиките, които ще бъдат директно наранени по време на събитията на Деня на Дунав 2017.

Река Дунав е втората по величина река в Европа. Тя и притоците й са една от най-важните речни системи в Европа. Басейнът на реката е с повърхност 817 000 кв.км.

Денят на Дунав се отбелязва на 29 юни – датата, на която е подписана Конвенцията за запазване на река Дунав. Мисията е да притегли вниманието към смисъла и опазването на реката и притоците й.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР