На току що приключилата среща на Европейския Съвет темата за

...
На току що приключилата среща на Европейския Съвет темата за
Коментари Харесай

Европейската отбрана. Версия 1.0

На одеве завършилата среща на Европейския Съвет тематиката за общата европейска защита още веднъж беше водеща. С декларация след срещата водачите на Европейски Съюз приветстваха стартирането на непрекъснатото структурирано съдействие (PESCO) в региона на защитата. Подчертано беше смисъла на бързото реализиране на първите взаимни планове, както се одобри и правилник за основаване на Европейска стратегия за промишлено развиване в региона на защитата. Целта на регламента е да се сътвори стратегия за подкрепяне на конкурентоспособността и иновационния потенциал на отбранителната индустрия, ориентирана главно към стимулиране на трансграничното присъединяване на дребните и междинните предприятия.

Програмата е част от Европейския фонд за защита, който е в размер от над 5,5 милиарда евро и е очакван като главен донор за стимулиране на европейската отбранителна индустрия. Фондът поддържа взаимните проучвания в региона на защитата и взаимното развиване на отбранителните качества по този начин той се обрисува като решителен фактор за стратегическата самостоятелност на Европейски Съюз. Изключително доста се разчита на построяването на огромен брой дребни и междинни предприятия и сдружения със междинна пазарна капитализация, формиращи европейската верига за доставки в региона на защитата. Европейският фонд за защита има две посоки. Първото е научноизследователското направление, по което са налични и първите резултати. Европейски Съюз за първи път предложи безплатни средства за взаимни проучвания в региона на новаторските отбранителни технологии и артикули, напълно и директно финансирани от бюджета на Европейски Съюз.

Проектите, възможни за финансиране от Европейски Съюз, би трябвало да са ориентирани към предпочитаните области, електроника, метаматериали, криптиран програмен продукт или роботика. Отворени бяха за показване оферти за планове в региона на безпилотните системи в морска среда и войсковите системи. През 2018 година Комисията ще предложи специфична научноизследователска стратегия на Европейски Съюз, отдадена на защитата, с планиран годишен бюджет от 500 милиона евро, което ще трансформира Европейски Съюз в един от най-големите европейски вложители в научни проучвания в региона на защитата. Другото значимо направление на Фонда са «Разработване и придобиване на въоръжения». Фондът предизвиква страните членки да си сътрудничат при взаимното създаване и придобиване на отбранителна техника и технологии чрез съфинансиране от бюджета на Европейски Съюз и практическа поддръжка от Комисията.

Държавите членки могат взаимно да влагат в създаването на технологии за дронове или сателитна връзка, или в закупуването на хеликоптери за понижаване на разноските. Ще бъдат допускани за финансиране само взаимни планове, като тук условието е най-малко три компании от най-малко две страни. Основният резултат, който се търси, е насърчаването на взаимното коопериране, като по този метод се подкрепят страните членки в по-ефективното разходване на техните средства за взаимни отбранителни качества и за поощряване на конкурентоспособна и новаторска индустриална база. По време на съвещанията беше направена рекомендация на Съвета по отношение на нов инструмент за създаване на потенциал в поддръжка на сигурността и развиването след 2020 година, както и за приключването на промяната на механизма «Атина». Това е инструментът, употребен за финансиране на общите разноски за военните задачи и интервенции на Европейски Съюз. Всички тези дейности съставляват стадии от осъществяването на трите съществени разновидността за Общата европейска защита, показани от Европейска комисия като формален документ. В първия вариант- Версия 1.0, а към този момент виждаме, че това по-скоро е стадий, се планува интензивно съдействие в региона на сигурността и защитата. Това съдействие е непринудено и подобен беше и правилото спазен при подписването предишния месец на PESCO, тогава Англия, Дания, Малта, Португалия и Ирландия не подписаха контракта.

Европейска комисия планува в региона на сигурността общата европейска позиция да се създава съответно за всяка рецесия, “ad hoc ”. Европейски Съюз ще може да разполага дребни цивилен и военни задачи и интервенции за ръководство на рецесии, като при всеки случай се оставя стратегическа независимост за деяние на всяка страна членка. Предвижда се Европейски Съюз да добавя неналичията и минусите на обособените страни членки. Стимулира се интензивно съдействие в региона на хибридните закани, киберсигурността и морската сигурност. Ще продължава коорперацията с НАТО и в тази връзка на последния Европейски съвет, за утешение на нео-атлантистите в Европейски Съюз, още веднъж беше очебийно, че остават за осъществяване договореностите с НАТО. В региона на съдействието сред разследващите структури на Европейски Съюз се планува националните служби за сигурност и разузнаване да обменят по-систематично информация, вкл.по новите закани като асиметрични провокации, хибридни и хакерски атаки. Съюзът ще способства за директното повишение устойчивостта на сериозната инфраструктура, значимите транспортни и осведомителни автомагистрали, предприятията от енергетиката, комуникаците и ръководството. Въпреки това обаче общи разбори и съгласуваност в региона на разузнаването ще се подхващат още веднъж на правилото “ad hoc ”, при пораждане на обстановка. Дейността на разузнаването и специфичните служби ще продължат да се водят по самостоятелен проект на всяка страна.

Мероприятията по запазване на границите на Европейски Съюз също ще са обвързване на всяка страна самостоятелно, като Европейската гранична и брегова работа единствено подкрепя и следи отбраната на външните граници на Европейски Съюз. Предвиждат се групови планове в региона на създаването на подбрани върхови технологии общи стратегии за научни проучвания в отбранителната промишленост. Точно за това и беше основаният Европейски фонд за защита с подобен стремглав бюджет. В сферата на въоръжените сили се планува да се реализира оперативна съгласуемост и да се сътвори контингент за общо деяние, което са и съществуващите Европейски бойни групи в състав от 18 бойни формирования с размерите на заздравен батальон с размери към 1500 души.Основната цел на това предложение на Европейска комисия е да се реализира стратегическа автономия на Европейски Съюз на този първи стадий с акцент на основните технологии и усъвършенстване на разноските за защита и икономическата успеваемост.

В този вид на Европейската отбрана-Версия 1.0 към момента европейската защита остава фрагментирана, както и отбранителната индустрия. По-голямата част от отбранителните качества, изключително комплицираните платформи, ще продължат да бъдат разработвани и доставяни на национална основа. Действията на Европейски Съюз в региона на сигурността и защитата при този вид към момента не престават да са лимитирани и ще се разчита на непринуден народен принос, което води до незадоволително съдействие във основни области и създаването на авангардни технологии. Именно за превъзмогване на тези дефекти, редуциране на изоставането, усилване на интеграцията и ускорено прекосяване към идващия вид на Европейска комисия ( Версия 2.0, която ще бъде прегледана в обособен материал) – Обща сигурност и защита, беше подписването на контракта за Постоянно структурирано съдействие – PESCO. Усетили накъде вървят нещата Португалия и Ирландия скоростно подадоха молби за участие и на 11.12.2017 година бяха признати назад в лоното. Останаха Малта, страна с повече от скромни въоръжени сили, Дания, която е подписала Лисабонския контракт с изключение да не взе участие във военните структури на Съюза, и възможното й включване в PESCO би трябвало да стане след преподписване отначало на Договора, и Англия, която така и така напуща Европейски Съюз. Без да губи време в непотребни диспути, Германия мигновено оглави 4 основни плана от към този момент утвърдените 17 по новата стратегия. Това са: Медико-санитарната работа, Центъра за логистика, Учебно-тренировъчния център за подготовката на задачите и най-важната – Службата за основаването на Силите за бързо реагиране. Също по този начин към този момент е признато пускане на стратегиите за основаване на бойни роботи-леководолази, бронирани коли, стратегия за възстановяване на морското наблюдаване в Югоизточна Европа, усилване на опциите за реагиране при изключителни обстановки, продан на информация сред специфичните служби в региона на интернет. Зад всичко това личи подготвеност и ангажираност освен за осъществяване на плановете, само че и предпочитание за асимилиране на тези средства, които са общи, само че ще отидат в съответни страни.

След като в България ни се носи славата за доста умели усвоители на публични поръчки и общи пари, дано да забележим до каква степен сме умели в усвояването на общите пари по новия фонд – отбранителния.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР