На Тодоровден се причастиха хиляди вярващи в България, и то

...
На Тодоровден се причастиха хиляди вярващи в България, и то
Коментари Харесай

Възкресение Христово е вяра, а не рок концерт и шоу в храма

На Тодоровден се причастиха хиляди вярващи в България, и то по времето на зараза. Ако Причастието носеше болест, щяхме да
сме втори Ухан, само че това не се случи

Всички, които останат по домовете си, да знаят, че тяхната жертва пред Бога също ще бъде призната, споделя в изявление за " 24 часа " митрополит Антоний

- Ваше Високопреосвещенство, има ли заплаха хората да се отдалечат от вярата и Църквата в тази обстановка с пандемията от ковид?

- Ситуацията е тестване за всички вярващи, което ще ги приближи още повече до църквата, в сравнение с да ги отдалечи. Знаем, че вярващите християни в интервали на тестване са се обединявали в обща молитва към Бога, с цел да може Той да ги избави. Българската православна черква посредством онлайн литургиите, посредством телевизионния екран, посредством проповедите в обществените мрежи не оставя вярващите хора без духовна храна. Що се отнася до това тестване, всички се молим скоро то да ни отмине.

- Ще има промени в някои обичаи - минаването под плащаницата, няма да се върви до Божи гроб за плодородния огън. Това ще разколебае ли вярващите християни?

- Това са ограничения, които се взимат съответно и само за създалата се обстановка. С Божията помощ следващата година се надяваме всичко да бъде съгласно традицията, която и до момента сме спазвали. Когато към този момент няма заплаха от такава вирусна зараза, ще се раздава върба, ще може да се минава под масата, ще се целува светата плащаница. Надявам се следващата година да посрещнем Възкресение Христово, носейки плодородния огън от Божи гроб, участвайки в службата там. Нека хората да знаят, че това не е оттегляне от вярата, а вземане предвид с ограниченията за сигурност, които българската страна прикани всички виновни институции да одобряват. Виждаме, че храмовете останаха отворени, което е огромен подарък за всички вярващи.

- Каква е ролята на духовника в тези тежки времена за хората?

- Духовникът би трябвало да бъде същински отец, който да успокоява, наставлява, предизвиква и сплотява своето паство. Като подобен би трябвало да ги приканва към самообладание и смирение. Българският патриарх прикани

всички вярващи да съблюдават

прецизно напътствията на

Националния

действен щаб,

които имат за цел не да ги лимитират, а да ги предпазят от разпространението на болестта, както стана в Китай, Италия, Испания. Всичко това го вършим не за угаждане на персонални ползи, а със угриженост за здравето на българския народ. Затова Българската православна черква прикани да се съблюдават ограниченията. Ние като виновни свещенослужители сме длъжни да поддържаме страната в тази битка с разпространяващата се зараза. 

- Защо вярващият човек минава по-лесно през сходни тествания?

- Вярващият човек има непоклатима опора, твърдата канара на вярата, която е Христос. Невярващите - постоянно когато изгубят здравето си, обичана движимост и не имат вяра в Бог, те губят всичко, което имат. В Свещеното писание се споделя, че където е съкровището, там ще бъде и сърцето ти. Когато изгубят скъпа движимост, към която са привързани, те губят себе си. Техният живот стартира и свършва единствено с материалното. Духовният човек - без значение дали губи една или друга облага, която употребява тук, на земята, е значимо да не загуби Христос. За нас това е значимо. Вярата ни се основава на това, което не се вижда. Затова вярващият човек приема всичко с самообладание, примирение, с очакване, че Бог не позволява и не ни дава да понесем по-тежки тествания, които не можем да понесем. И той го прави, с цел да изпита нас, индивидите.

- Наистина доста хора имат вяра, че пандемията е тестване от Бог. Милостив ли е в този момент, като ни изпраща такова тестване, и заслужено ли е?

- В Свещеното писание Бог споделя: “Моите пътища не са ваши пътища ”. Много постоянно ние, хората, имаме стеснен светоглед, с който не можем да надникнем в това, което Бог е приготвил за нас, индивидите. Бог е предвидлив, Той промисля. Понякога, лимитирани заради прегрешението и материалните си щения, не можем да промислим и прозрем в дълбочина Божия промисъл. Бог позволява тествания, които имат за цел да ни вразумят, да ни създадат още по-вярващи, по-единни. Едно

тестване се позволява, с цел да

ни сплоти, да отхвърлим

материалното, да се

пренесем в духовното

Това не е наказване, а благословение. Естествено, неприятно е, че се губят хиляди човешки животи. Но по време на международни войни, други епидемии, естествени бедствия също се губят човешки животи. Молим се за душите на всички, които не са измежду нас. Като вярващи одобряваме всяко тестване. Единствената ни разтуха е молитвата и скорошното ни освобождение посредством нея.

- Как Възкресение Христово може да повлияе на тази обстановка и дали след празника на празниците ще има поврат в пандемията?

- Надяваме се. Защото Христос победи гибелта със своето Възкресение. Той е източник на всяко богатство, Той е оня победител на гибелта, който избавя от всяка човешка злочестина. Църквата прикани вярващите да се молят интензивно в тези дни на тествания.

Църквата прибави

специфични молебствия за

освобождение от ковид

Вярваме, че посредством молитвите, в случай че не престане след Възкресение Христово, то той ще отшумява и скоро ще се възвърнем към естествения метод на живот, само че доста по-силни, по-добри, и доста по-вярващи в Бог. 

- Направихте послание към хората, в което се споделя, че скоро отново ще се забележим в храма, в театъра, в парка. Основното обръщение бе да сме по-добри един към различен, да намерим близък. Възможно ли е това в изискванията на обществена изолираност?

- Социалната изолираност ще ни приближи един към различен, тъй като ще опознаем същността на всеки един от нас. Понякога поради забързаността на живота не оставяме време за най-близките.

Сега имаме задоволително време да прекараме с тях и да преоткрием това, което сме пропуснали в тази забързаност, и да се обединим още повече и да станем по-близки.

- Чуха се разнообразни отзиви за Светото Причастие и ролята му в разпространяването на болестта. Какво би трябвало да знаят хората?

- Не стои въпросът дали причастието е източник на болест. Църквата е безапелационна, че не може да бъде източник на болест. Ние споделяме, че човек от индивида се заразява.

Причастието, което е тялото Христово, не може да бъде източник на болест. Вярващият човек подхожда с религия. Невярващият в своето обезверение може да изтъкне хиляди причини, които се основават на разсъдъка. Всичките тези, които ни дават образци на техния опит, да знаят, че Бог е над естествените закони. Естествено, не трябва да одобряваме Светото Причастие като магическо пиво, което ще ни излекува автоматизирано от болест. Знаем, че Христос лекува човешката душа. Духът е този, който животвори в човешкото тяло. Църквата се придържа към своите обичаи за преподаване на Светото Причастие с обща чаша и лъжичка. Това се основава на многовековен опит. Така се е преподавало, такава е традицията на Църквата. Бих дал един образец за всички рационално мислещи. На Тодоровден, първата събота на Великия пост, се причастиха хиляди вярващи християни в България, и то по време на епидемията. Знаем, че в случай че в действителност Причастието беше източник на някаква болест, както настояват, тук трябваше да бъде втори Ухан. Минаха повече от 40 дни. Но не е по този начин. Нека не изкушаваме Господ и да имаме вяра в неговата обич и благосклонност.

- Сега, когато се заприказва за пандемията и църковните обичаи, доста хора научиха, че се причестяват тези, които са се изповядали, постили, подготвили. Как възприемате всеобщото скупчване на хората по огромни празници, а за останалите не са в храма?

- Възкресение Христово не е рок концерт или шоу за тези, които се събират, с цел да видят патриарха, митрополита, който раздава огъня, или да чуят камбанния звън. Възкресение Христово е основата на вярата на всеки един християнин. Знаем, че в случай че Христос не беше възкръснал, нашата религия е безсмислена. Възкресение Христово е Празникът на празниците, дълго чаканият празник на живота, който сме очаквали и изстрадали посредством подвига на поста пред Светата Четиридесетница,

съпреживявайки всички

тези съкровени моменти

от последните дни

и наставленията

на нашия Спасител

Причастието е за ония, които са постили, изповядали са се, подготвили са се да одобряват Христос в сърцето си. Към причастието не могат да пристъпват хора, които не са се подготвили, изповядали и благословени от своя нравствен отец. Това беше апелът на Светия синод -

да се причестяват хора,

които свещениците познават

В храма идват доста хора. По инерция, когато виждат, че някой потегля към светата чаша, подреждат се на опашката, с цел да вземат и те причестяване. Тук идва колизията, че в случай че свещеникът не познава хората, се причестяват такива, които не са постили, които даже не са наясно със смисъла и смисъла на Светото Причастие. За да не се позволява подобен произвол, призовахме хората да имат отговорно отношение към причастието и свещениците да бъдат по-внимателни.

- Това, че храмовете в България остават отворени, е огромен компромис сред Църквата и страната. Как стоят нещата в Европа. Може ли да се направи паралел?

- Разликата е голяма. Богослуженията на всички места в Европа са прекратени. Възкресение Христово ще бъде посрещнато от затворени църкви, богослужението ще се прави единствено от свещеника, без хора или в стеснен кръг. И това е поради бързото разпространяване на епидемията. Очаква се в Италия, Испания, Австрия и Германия ограниченията да се облекчат и да се допусне богослуженията да се отворят за избран кръг хора, спазвайки всички условия за сигурност. Благодарни сме, че Бог направи по този начин, че българските храмове да останат отворени. Това е поради положителната съвест и вярата на министър-председателя, който сподели, че не може да предприеме такива дейности. Защото знае, че вярата е насъщна нужда на огромна част от българите. Независимо, че се чуват гласове, които упрекват Църквата и държавното управление по тази причина, че не са затворили храмовете. Една огромна част от българите, за разлика от тези, които хулят, имат нужда да дойдат в храма, да се помолят, да останат със себе си и с Бога в храма. Няма по какъв начин да затворим дома Господен, вратата, през която хората идват при Христос. Не можем ние, които се молим за хората, да ги изгоним от храма. Това е Божи промисъл. В България ще можем да посрещнем с открити врата празника Възкресение Христово. Естествено,

Църквата и страната

носят солидарна

отговорност за това

Ненапразно Светият синод прикани посредством окръжни послания всички вярващи и свещенослужители да съблюдават строго условията на Националния действен щаб - за стерилизация на пространства, маски, разстояние сред хората и всички други. Правим всичко допустимо, което можем с човешките си сили. Всичко останало е от Бога и за Бога. 

- Вашето обръщение по какъв начин да посрещнем Възкресение Христово?

- Възкресение Христово би трябвало да посрещнем с отворени сърца, с откровена религия във възкръсналия Спасител. За да може Той посредством очите на светлината на Възкресението да разпръсне мрака на страха, на суматохата, неверието и да озари тъмните места от човешката душа с обич. Да бъдем по-добри, единни в превъзмогването на компликациите, тъй като знаем, че “ако Бог не опази града, на вятъра бди стражата ”. Да имаме очакване в Бога. А това, което ние не можем да създадем като индивиди, Бог ще го направи.

- Откъде намирате сили да сте толкоз деен - на служби, пътувания, в обществените мрежи, срещи?

- Всеки свещеник черпи от неизчерпаемия източник, който е Божията берекет, обич и благосклонност. Молим се Бог да ни дава сили, тъй като живеем в сложни времена на тествания към вярата и духа. Бог е нашият кей, леговище, опора. Той въздава берекет на всички, които просят от него. Той е Онзи несекващ извор на живота, от който ние черпим.

- Къде ще служите на Възкресение Христово?

- В патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски ” дружно с Българския патриарх. Службата ще се предава онлайн по Българска национална телевизия, в уеб страницата на Българската патриаршия, на фейсбук страницата също. Нека всички, които останат по домовете си, да знаят, че тяхната жертва пред Бога също ще бъде призната. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР