На тези евроизбори обрат и поврат нямаше. Имаше определени промени

...
На тези евроизбори обрат и поврат нямаше. Имаше определени промени
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Европа не се обърна кръгом, но тръгна по пътя на промените

На тези евроизбори поврат и прелом нямаше. Имаше избрани промени и бягство от статуквото. Имаше отлив от центъра и дясното към левите други възможности - зелените и либерали, както и към крайната десница. Това ще докара до една по-силна борба сред обичайна десница и левица. Очаква ни известна поляризация в новия европарламент. Европа не се обърна кръгом, само че потегли по пътя на измененията.

Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия политическият анализатор Огнян Минчев, който разяснява резултатите от последните евроизбори. "Европа е формирана от традицонни демокрации, само че въпреки всичко чакам да има промени. В Европейския съюз към този момент ще има спор, в който ще вземат участие и други гледни точки. Европейски Съюз не е една страна. Там всички страни се срещат, дебатират и реализират някакъв консенсус. Политиците отиват и си потеглят от Брюксел, а бюрокрацията в Европейски Съюз работи за постигането на този консенсус. Никой не обича бюрокрацията, само че в тази ситуация тя е нужна ", разкри Минчев.

"Сблъсъкът сред Еманюел Макрон и Ангела Меркел остава отворен. Според мен нито една от двете страни няма интерес от този спор. Трябва да се реализира такова съглашение, което да работи за един по-ефективен Европейски Съюз. Макрон желае Европа на разнообразни скорости и се надява, че по този метод ще реши проблемите на Франция. Германия има друга позиция. Берлин има потребност от един мощен и единен Европейски Съюз, с цел да може да осъществя своя стопански капацитет. Разделението сред Севера и Юга се задълбочава. България би трябвало доста добре да реши своите ползи в една доста по-трудна конюктура. Вече няма по какъв начин Бойко Борисов да отиде и да договаря непосредствено с Меркел или Макрон, с цел да реши даден проблем. Ще би трябвало да договаря с още доста субекти. България би трябвало да се стреми да се интегрира на най-много в Европейски Съюз, с цел да остане доста близо до ядрото на Европейски Съюз ", безапелационен беше Огнян Минчев.

"Доналд Тръмп е шоумен и знае по какъв начин да се задържи допустимо най-вече на екран. Специалните връзките сред Съединени американски щати и Англия са ясни към този момент от близо 70 години. Европейският антирадикализъм на Тръмп обаче би трябвало да бъде удържан, тъй като Съединени американски щати нямат по-лоялен и добър сътрудник от Европа ", приключи Минчев..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР