На територията на РИОСВ-Русе в областите Русе, Разград и Силистра

...
На територията на РИОСВ-Русе в областите Русе, Разград и Силистра
Коментари Харесай

Многовековни дървета свидетелстват за разнообразна флора в Дунавския регион

На територията на РИОСВ-Русе в областите Русе, Разград и Силистра са съхранени 77 вековни дървета. Най-старите измежду тях са 5 зимни дъба на възраст над 800 години, които се намират в землището на град Исперих.
Най-многобройни са летните дъбове - 32 . Това е доказателство, че в предишното тези територии са били покрити с обширни широколистни дъбови гори. Сред предпазените дървета се срещат типовете зимен дъб, благун, полски бряст и бяла черница.
Вековна круша на почти 200 години разстила клони в землището на село Щръклево, община Иваново - в границата на естествен парк „ Русенски Лом ”. Интерес съставляват вековната гледичия, която се намира в двора на ИСС „ Образцов чифлик ” и 2 броя конски кестен в двора на катедрала „ Света Троица ” в град Русе. Тези типове не са типични локални и евентуално са засадени като декоративни.
Най-голямото дърво е летен дъб, намиращ се в землището на село Кошов, община Иваново и е с обиколка на ствола 5,97 м , височина 30 м и възраст над 200 години . Статистиката демонстрира, че 19 вековни дървета са в обитаеми места .
В края месец юни специалисти по биологично многообразие са направили инспекция на положението на вековните дървета - два конски кестена и летен дъб, растящи в двора на катедралния храм „ Света Троица “ в Русе. Поводът е питане за премахване на рискови клони, които могат да компрометират покривната структура на църквата или да бъдат рискови за посетителите. След оценката от специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе са осъществени нужните дейности по подкастряне на част от рисковите клони.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР